Cezar Zamfir – viitorul viceprimar al Sloboziei
Alegerile au luat sfârșit. Cetățenii și-au exercitat dreptul de vot și au ales ceea ce au considerat de cuviință, iar de acum încolo, câștigătorii trebuie să arate că nu au vorbit în van, iar promisiunile făcute se vor concretiza. Cam așa se derulează lucrurile într-o societate democratică și normală.
Acum este momentul să îi cunoaștem mai bine pe aceia dintre politicienii care s-au angajat în această competiție și care au ieșit învingători. Unul dintre ei este Cezar Zamfir, membru PNL, respectiv USL, și care, după toate calculele, va fi propus pentru funcția de viceprimar.
Reporter: Cine este Cezar Zamfir?
Cezar Zamfir: Cred că sunt un om normal. Am absolvit o universitate, două mastere și cred că nu o să mă opresc pentru că trebuie să învățăm toată viața. Am o familie, zic eu, frumoasă și numeroasă pentru vremurile acestea, adică am deja doi copii – fete. Am o casă, un credit frumușel și o activitate privată în care muncește toată familia. Cred că în tot ceea ce am făcut m-a ajutat educația oferită de părinții mei, care au fost cadre didactice și niște oameni deosebiți.
Reporter: Când și de ce ai intrat în politică?
Cezar Zamfir: În 1997, pe când eram student. Atracția a fost reciprocă – m-am simțit atras de activitatea politică și această activitate umană excepțională (politica) m-a “acceptat” relativ repede. Pentru mine, activitatea politică este modul în care poți ajunge la șansa de a fi învestit de cetățeni cu responsabilitatea de a munci în folosul lor.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine faptul că ai fost ales, din nou, consilier local?
Cezar Zamfir: Este o confirmare a unui efort de mult timp. Să faci parte dintre cei care sunt chemați să hotărască pentru o comunitate este un fapt sublim dar plin de încărcătură civică și responsabilitate.
Reporter: Vei accepta funcția de viceprimar ?
CezarZamfir: Fără ezitare. Nu fac parte dintre oamenii care au exces de falsă modestie. Pentru aceste funcții m-am pregătit și am muncit politic. Cei mai mulți oameni preferă să muncească doar pentru ei și în interes privat. Eu, ca poate mulți alții, vreau să-mi dedic cea mai mare parte a efortului meu profesional și politic către ceilalți, către cetățeni. Este o expresie a unui soi de altruism care nu animă chiar pe oricine. În același timp, să nu idealizăm acest fapt pentru că nu o facem chiar pro bono – suntem remunerați de comunitate.
Reporter: Nu ar fi prima dată când lucrezi în administrație. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?
Cezar Zamfir: A lucra pentru oameni este una din formele sublime ale îndemnului creștin de a-ți sluji aproapele. Am lucrat în administrație și în trecut, mai ales în funcții de conducere, și cred că un conducător trebuie să fie un exemplu pentru colegii săi și primul care dă tonul muncii eficiente și susținute. O funcție publică este mai mult decât o slujbă, un job, este o șansă de a arăta cetățenilor că interesele lor sunt prioritatea ta.
Reporter: Cum crezi că ar trebui să arate o administrație modernă și care sunt obiectivele tale principale ?
Cezar Zamfir: O administrație modernă este aceea în care toate acțiunile sunt fundamentate pe interesul public și deciziile au la bază consultarea cetățenilor. Obiectivul meu principal este dezvoltarea economiei orașului așa cum l-am declarat și în materialele de campanie. Cred cu tărie că resursele financiare sunt cele mai importante în aceste vremuri – dacă există bani se pot realiza și servicii de calitate și obiective de interes general. Din păcate, auzim tot mai des expresia “dacă ar fi bani s-ar fi făcut …”. Al doilea obiectiv este legat de modul în care sunt administrate resursele umane și materiale ale comunității. Resursele financiare trebuie cheltuite cu respectarea legii și cu respectarea unei prioritizări realizate prin consultarea cetățenilor. Comunitatea trebuie să hotărască asupra a ceea ce face administrația cu banii și nu invers. Ar mai fi și altele dar nu cred că aici avem spațiu pentru toate obiectivele și de aceea mă opresc.
Reporter: Slobozia este un municipiu sărac, subdezvoltat. Din punctul tău de vedere, ce ar trebui făcut de către administrația locală, pentru a depăși acest handicap?
Cezar Zamfir: De la început trebuie să contrazic unele epitete din întrebare. Eu cred că Slobozia nu este un oraș sărac, ci un oraș care nu a avut șansa unei economii locale care să producă plus valoare. Nu este un oraș subdezvoltat pentru că avem toate utilitățile unui statut de localitate urbană, dar sunt nevoit să accept că unele utilități nu sunt de cea mai bună calitate. Administrația locală are, din acest punct de vedere, o obligație destul de simplă, dar greu de realizat – să devină un partener de încredere pentru investitorii locali, naționali sau internaționali care să creeze locuri de muncă și plus valoare. Avem câteva avantaje de oferit investitorilor și, cu seriozitate și inteligență, putem atrage activități economice în zona noastră.
Reporter: Care crezi că sunt avantajele și dezavantajele Sloboziei?
Cezar Zamfir: Cred că sunt mai multe tipuri de avantaje – economice, sociale, geografice – la fel, probabil, ca și dezavantajele. Cred că apropierea de capitala țării (ce mai mare piață a României și cel mai important pol de creștere economică) este cel mai mare avantaj. Apoi ar fi potențialul agricol încă insuficient exploatat, precum și agro-industria care aproape nu există. La capitolul dezavantaje nu o să insist, dar cred că are legatură cu o administrație publică ineficientă și dezorientată.
Reporter: Ce părere ai despre modul în care s-a derulat această campanie electorală, a fost mai dificilă decât în anii precedenți?
Cezar Zamfir: A fost, fără îndoială, o campanie specială – forța politică din care facem parte a fost USL și nu partidele componente, ca până acum. Atât noi, liberalii, cât și cei din PSD, am fost pregătiți să fim adversari și nu coechipieri. Cu toate acestea, activitățile electorale au fost un succes și rezultatele au confirmat acest succes.
Reporter: Crezi că varianta USL va continua să existe și din toamnă?
Cezar Zamfir: USL a fost creată pentru atingerea unor obiective extrem de clare – Guvern și Președinte USL. Cred că această construcție va exista atât timp cât rațiunea pentru care a fost creată va exista. Din punctul meu de vedere, uniunea trebuie să dăinuie destul cât să ne atingem obiectivele politice dar nu mai mult pentru că ar periclita indentitatea fiecăruia.
Reporter: Și acum o întrebare de încheiere. Care este ascensiunea politică pe care ți-o dorești?
Cezar Zamfir: Așa cum poate știți, eu nu fac activitate politică în loc de hobby sau din întâmplare și cred că un om implicat în acest tip de activitate, care nu are obiective politice serioase, nu trebuie să fie apreciat. Ascensiunea politică este apanajul cetățeanului – comunitatea te ridică sau te coboară. Așa cum văd eu lucrurile, politicienii trebuie să demonstreze că sunt dedicați interesului public și că muncesc pentru cei care îi plătesc, adică pentru cetățeni. Eu sunt dispus să pariez pe inteligența și corecta evaluare a oamenilor din Slobozia, până la capăt. Mulțumesc.