La Slobozia a fost înființat primul Birou Unic de angajare, fix și mobil, pentru persoanele cu dizabilități
Primul Birou Unic de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi a fost inaugurat, marţi, 29 mai, la Slobozia, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa.
Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, prin POSDRU, „Investeşte în Oameni”, priveşte integrarea persoanelor cu dizabilități pe piaţa muncii, pentru ca acestea să fie reprezentate în toate domeniile de activitate, să le fie respectate drepturile, demnitatea şi recunoscută această dizabilitate ca un drept al diversităţii umane.
Francisc Simon, preşedintele Federaţiei ONPHR, federaţie constituită din organizaţii neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, care reprezintă interesele a 150.000 de persoane din toată ţara, a declarat că, din păcate, legislaţia din România nu prea încurajează încadrarea în muncă a acestor persoane, ba, din contră, oferă nişte prestaţii sociale care descurajează.
„Foarte multe persoane preferă să rămână acasă, în familie, şi să primească o indemnizaţie, zicem noi, de mizerie, cu care să supravieţuiască sau nici măcar atât. Vrem o legislaţie care să schimbe acest sistem de asistenţă şi, din asistenţă pasivă să devină o asistenţă activă. Persoanele cu dizabilităţi trebuie să fie încurajate să devină persoane active în societate şi, în general, pe piaţa muncii. Accesul egal la angajare trebuie să fie însoţit de măsuri, de acţiuni combinate, antidiscriminatorii (…), inclusiv de politici cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilităţi, care lipsesc cu desăvârşire. Există numai iniţiative”, a precizat preşedintele ONPHR.
Şi secretarul judeţului Ialomiţa, Constantin Stoenescu, a ţinut să sublinieze insuficienţa soluţiilor oferite de stat în sprijinul acestor persoane.
Acesta a susţinut că „problema integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi este veche şi nu şi-a găsit o rezolvare corectă şi substanţială în România”, chiar dacă angajatorii sunt oarecum stimulaţi financiar să angajeze persoane din această categorie.
Echipa de specialişti care va furniza servicii în cadrul acestui birou unic va fi formată din doi asistenţi sociali, un psiholog şi un consilier vocaţional, echipă care va fi coordonată de un manager de birou.
Serviciile care urmează să fie furnizate vor fi de stimulare a ocupării forţei de muncă prin informare şi consiliere, servicii de mediere a muncii pe piaţa internă, precum şi servicii sociale.
„Se va încerca informarea a minim 270 de persoane cu dizabilităţi la biroul de la Slobozia, iar în toate cele trei birouri care se vor înfiinţa în următoarea perioadă, vor fi informate peste 800 de persoane. Dintre beneficiarii informaţi, vor fi selectaţi şi evaluaţi minim 70, ca apoi să fie formaţi prin cursuri de iniţiere, de calificare sau formare profesională. Pe lângă toate acestea, persoanele cu dizabilităţi vor fi implicate în multe alte activităţi pe care reprezentanţii Biroului unic le vor organiza, printre acestea şi un târg de joburi. În plus, se va oferi şi asistenţă post-angajare, firmele putând solicita sprijin în anumite situaţii. Prin acest proiect se mai doreşte înfiinţarea a trei structuri de economie socială, scopul principal fiind angajarea a 60 de persoane cu dizabilităţi, atât prin structurile de economie socială cât şi prin birourile unice”, a precizat Roxana Şchiopu, expert implementare în cadrul ONPHR.
Beneficiarii Biroului Unic vor fi persoane cu toate tipurile de dizabilitate care doresc să-și găsească un loc de muncă.
În ceea ce privește birourile mobile, acestea sunt special create pentru deplasarea echipei la domiciliul persoanei care are nevoie de sprijin.
Concluzia discuţiilor a fost aceea că mentalităţile cu privire la incapacitatea unei persoane cu handicap de a se integra în societate şi mai ales pe piaţa muncii trebuie schimbate, în ciuda piedicilor care există şi care nu vor fi înlăturate curând.
„Românul nu are o mentalitate de a analiza o persoană cu dizabilităţi, de a o considera o persoană egală în drepturi cu altă persoană normală, aptă 100% pentru muncă. AJOFM asigură facilităţi pentru angajatori, prin subvenţii. (…) Însă angajatorii sunt reţinuţi. Problema persoanelor cu handicap o putem asimila cu problema absolvenţilor. Am putea face o paralelă. Aceştia se lovesc de aceeaşi problemă a angajării”, spunea Steluţa Tevanov, reprezentant AJOFM Ialomiţa.
Aceasta susținea că AJOFM Ialomița va sprijini proiectul în limita suportului legislativ, dar mai ales în condițiile în care oferta de locuri de muncă este destul de redusă chiar și pentru persoanele normale, apte de muncă.
Partenerul local al acestui proiect este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, la eveniment fiind prezent și directorul Paul Marcu, dar și alți reprezentanți ai instituției.