De 136 de ani, Crucea Roșie este alături de cei aflați în dificultate
Pe 8 mai se celebrează Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, iar filiala județeană Ialomița a organizat o serie de activități în care au fost implicați voluntarii care activează în cadrul organizației.
Ion Avram, directorul Filialei Județene Ialomița a Crucii Roșii, ne-a declarat că data de 8 mai 2012 a fost sărbătorită prin concursuri cu premii la care au luat parte atât voluntari, cât și elevi din Slobozia, Fetești și Urziceni.
„Am organizat concursuri de prim ajutor pentru elevii din ciclul liceal, competiții constând în desene pe asfalt la care au luat parte voluntarii noștri, educatori și preșcolari. Totodată, elevii din gimnaziu au realizat picturi cu tematică de Cruce Roșie, cele mai bune desene fiind premiate”, a explicat Ion Avram.
Tot pentru a marca Ziua Mondială a Crucii Roșii în data de 8 mai, la Urziceni și Fetești au fost amplasate corturi pentru măsurarea gratuită a tensiunii arteriale.
“Principalul nostru obiectiv este acela de a pregăti populația referitor la acordarea primului ajutor. Astfel, profitând de această zi, importantă pentru noi, le-am explicat oamenilor ce trebuie făcut în situații limită, mai ales că se apropie perioada caniculară”, a mai spus directorul Crucii Roșii Ialomița.
Activitatea Crucii Roșii Ialomița se bazează, în prezent, pe suportul a 275 de voluntari, elevi și nu numai, dintre care 200 sunt pregătiți pentru a acționa în caz de dezastre naturale. Unul dintre rolurile Crucii Roșii Județene este acela de a instrui, gratuit, surori voluntare ale Crucii Roșii și infirmiere.
Crucea Roșie a fost una dintre cele mai prezente organizații de voluntariat pe câmpurile de luptă
La 9 februarie 1863, la Geneva, Henry Dunant înființează „Comitetul celor cinci” cu scopul de a examina ideile expuse în cartea sa și de a organiza o conferință pentru implementarea lor. Ceilalți patru membri au fost avocatul Gustave Moynier, medicul chirurg Louis Appia, Théodore Maunoir de la Comisia pentru Igienă și Sănătate de la Geneva și generalul elvețian Guillaume-Henri Dufour. Opt zile mai târziu, cei cinci decid modificarea numelui comitetului în „Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților”.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este o mișcare umanitară internațională a cărei misiune este de a proteja viața și sănătatea oamenilor, de a asigura respectul față de ființa umană, de a preveni și alina suferința oamenilor, fără vreo discriminare de naționalitate, rasă, religie, clase sociale sau opinii politice.
Termenul cel mai răspândit este de Crucea Roșie Internațională, deși acesta este folosit greșit, deoarece nu există nicio organizație cu acest nume. În realitate, mișcarea constă în mai multe organizații distincte, independente din punct de vedere legal, însă unite în cadrul aceleiași mișcări prin principii de bază, obiective, simboluri, statute și organe de conducere comune.