9 Mai – Ziua Europei
Ca în fiecare an Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” a celebrat ziua de 9 Mai printr-o manifestare culturală.
Prin programul de parteneriat „Biblioteca vine la tine” instituția în cauză s-a aflat de această dată la Liceul Tehnologic ” Inălțarea Domnului” din Slobozia.
In preambulul activității d-na director drd. Mihaela Racovițeanu a punctat importanța zilei de 9 mai, explicându-le elevilor care sunt semnificațile acesteia: Ziua Independenței, Ziua Victoriei sau sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial și Ziua Europei.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 Mai, a fost luată însă de Consiliul European de la Milano în 1985. In acest context cei 43 elevi participanți la eveniment au aflat cum s-au pus bazele UE, cum a luat naștere ideea de „Europa”, ce înseamnă a fi cetățean european; a locui… a vota și a fi ales… a obține protecție diplomatică… a primi îngrijiri medicale… a circula liber… a te folosi de proprile drepturi… a folosi o monedă valabilă oriunde în Europa.
Am comparat Uniunea Europeană cu o mare casă comună, în care statele membre au multe obiective și interese comune. Cine ia deciziile privitoare la casa europeană? Cine stabilește regulile, obiectivele finale și lucrurile ce urmează a fi făcute?
Desigur, nu o singură persoană conduce UE. În completarea informațiilor despre UE elevii au putut viziona și un material Power Point cu tema „Vino să cunoști Uniunea Europeană” la finalul căruia participanții au demonstrat că și-au însușit mai multe informații și în același timp, plăcut impresionați și-au exprimat dorința de a învăța și de a lucra în spațiul european.
Un alt moment important și așteptat al acțiunii a fost premierea elevilor care au participat la concursul de creație literară intitulat „Cu cireșe la urechi”, un debut al lor în poezie, sub îndrumarea prof. Cârligea Leni. Intitulată „Petale de suflet”, revista școlii își adaugă cu fiecare număr numeroase „petale literare”, inclusiv aceste încercări timide de devoalare a unor suflete sensibile, a unor emoții puternice, provocate de vârstă, societate, prieteni etc.
Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” a premiat primele trei cele mai frumoase poezii, oferind tuturor participanților, câte un volum de carte, din literatura română contemporană.