4 pericole ale depresiei postnatale. Află cum o poți trata!
Fiecare viitoare mămică așteaptă cu nerăbdare momentul în care va naște și își va ține în brațe copilul pentru prima oară. Cu toate că sentimentele de bucurie îi invadează în acel moment sufletul, o femeie se poate confrunta încă din primele două săptămâni de după naștere cu depresia.
Depresia postpartum reprezintă o adevărată problemă pentru mămici și nu trebuie sub nicio formă neglijată, întrucât efectele sale sunt periculoase. Se pare că aceasta afectează 1 din 8 femei și se datorează modificărilor hormonale bruște.
Iată care sunt pericolele depresiei postnatale și cum o poți trata
- Starea depresivă poate afecta foarte mult relația ta cu nou-născutul. Acesta simte agitația și nervozitatea care te cuprinde și devine la fel de agitat.
De asemenea, chiar dacă vei avea tendința de a evita să petreci timp cu copilul, să îl îngrijești și chiar să îl vezi, trebuie să îți controlezi foarte bine reacțiile și să nu vezi în propriul tău copil un inamic. Astfel, încearcă să petreci cât mai mult timp cu el pentru a-ți da seama unde greșești.
Hrănește-l la ore fixe, pentru a-i forma un program, căci așa o să ai timp să te ocupi și de tine. Mai mult, asigură-te că folosești cele mai bune sterilizatoare și biberoane pentru bebe, iar pentru plimbări apelează la încălzitoare. Poți consulta modelele pe ilbambino.ro pentru a-i oferi ce e mai bun copilului tău. - Un alt pericol al depresiei îl reprezintă lipsa plăcerii și a interesului pentru activitățile cotidiene și îngrijirea personală. De aceea, pentru a nu cădea în această extremă trebuie să știi când să ceri ajutorul celorlalți și să ai câteva ore numai pentru tine. Pentru a-ți recăpăta silueta de dinainte de a rămâne însărcinată și pentru a te relaxa mergi pentru masaj anticelulitic la Bioestetika, întrucât o să observi cât de bine te vei simți. Mai mult, nu ezita să te aranjezi atunci când ieși cu cel mic la plimbare, pentru că vei avea o stare mult mai bună. Chiar dacă nu ai timp să mergi la cumpărături și să te relaxezi așa cum făceai înainte de venirea lui bebe, apelează la mediul online. De exemplu, găsești haine și încălțăminte de la brandul Converse pe Collectiveonline.com, iar comanda îți vine repede!
- Depresia postnatala îți poate afecta viața de cuplu. Nimănui nu îi place o persoană fără chef de viață, confuză și dezorganizată. De aceea, dacă constați că relația cu soțul tău se înrăutățeste pe zi ce trece pentru că el nu este genul care să te sprijine în acest proces de recuperare, în mod cert, trebuie să apelezi la ajutor. Caută un psiholog, deoarece acesta va ști exact care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți reveni și dacă va fi cazul îți va recomanda și antidepresive.
- Această stare te poate afecta pe o perioadă îndelungată dacă nu vei lua măsuri la timp. În cazul în care dispoziția ta se schimbă rapid, te simți epuizată, plângi necontrolat și ai gânduri negative, caută ajutor specializat. Dacă nu o tratezi, aceasta se poate menține un an de zile. O soluție la fel de bună ca pastilele o reprezintă psihoterapia, întrucât ședințele de consiliere au scopul de a te ajuta să conștientizezi și să depășesti mai repede problemele.
Prin urmare, nu trebuie să lași depresia postnatală să pună stăpânire pe tine, întrucât consecințele acesteia pot fi destul de grave și pe termen lung. Pentru a ieși din starea de agitație și nervozitate care te cuprinde după naștere încearcă să îți reiei viața socială, să mergi la cumpărături, să te îngrijești, dar mai ales să îi acorzi atenția și îngrijirea necesară copilului tău. Nu uita că depresia postpartum îți poate afecta pentru totdeauna relația cu acesta, precum și pe cea cu soțul tău. Ajutorul specializat se impune dacă observi că starea ta se înrăutățeste pe zi ce trece și nu poți face nimic pentru a o depăși.