25 MAI – Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual
Polițiștii ialomițeni au desfășurat în cursul zilei de ieri, 25 mai, activități de informare în rândul elevilor din cadrul școlilor din mediul rural și urban din județul Ialomița, pentru conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă.
În cadrul acestor întâlniri poliţiştii au abordat teme referitoare la prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe siguranţa în mediul on-line, bullying, consum de droguri, trafic de persoane și plecări voluntare de minori.
Scopul tuturor acestor activități este acela de a adresa recomandări copiilor privind siguranța rutieră, în mediul on-line, siguranța acasă, la școală și la joacă.
Totodată, polițiștii au discutat și cu profesorii și părinţii elevilor, în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-i proteja pe copii de situațiile nefericite în care aceștia se pot rătăci.
Un accent important a fost pus pe necesitatea menținerii unei relații strânse între copii și cadre didactice precum și a unei bune comunicări, pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.
Printre cauzele generale care duc la înregistrarea disparițiilor, se numără:
– lipsa de atenție sau de interes/neglijare față de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați;
-lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii;
– rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei.
Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.