pmp ialomita
pmp ialomita

1 Decembrie, la Slobozia

Ca în fiecare an, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, a fost sărbătorită în întreaga ţară. Românii au ieșit din case și au participat la paradele militare şi la slujbele oficiate în cinstea eroilor neamului. În timp ce bucureștenii asistau la o amplă paradă de 1 Decembrie, organizată în cel mai mic detaliu, la Slobozia, în Piața Unirii, manifestarea a fost una simplă, mult sub așteptările participanților.

Vremea a ținut cu organizatorii, astfel că piața a fost înțesată de oameni. Copii, tineri, părinți, bunici, toți au așteptat acel „ceva”, care să le reînvie sentimentul național.

Și-au pregătit stegulețele tricolore, și-au găsit un loc, fiecare după cum a reușit, și au privit. Atracția zilei a fost noua statuie a lui Mihai Viteazu. Așteptau, însă, și parada militară.

Publicitate
livrari domiciliu la cliseru
Apel rapid:     Linia 1     Linia 2      Linia 3

Au fost prezentate onorurile militare, a fost intonat imnul național, a fost oficiat serviciul religios, apoi rostită alocuțiunea prefectului. Au urmat depunerile de coroane și defilarea blocului de paradă. Polițiști, jandarmi, infanteriști, pompieri, penitenciar și trupele de intervenție, fanfara municipiului și… gata! Nu paradă cu mașini, nu tu hora unirii…

A urmat, însă, un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Doina Bărăganului și interpreta de muzică populară Elena Merișoreanu, dar nu mulți au fost aceia care au și rămas acolo să-i urmărească.

Nemulțumiții s-au manifestat ulterior pe rețelele de socializare, reclamând că a fost „cea mai urâtă defilare” de 1 decembrie și că aveau alte așteptări legate de organizarea acestei zile. Au existat și mulți care au apreciat efortul organizatorilor, dar și al participanților la paradă, îndemnându-i pe cetățenii nemulțumiți să aibă mai multă putere de înțelegere, să accepte până la urmă ce li s-a oferit, să fie patrioți și să nu mai critice orice, oricât și pe oricine.

Mulți se așteptau și la o „petrecere” cu fasole și ciolan, așa cum a fost în alți ani, însă autoritățile au ales să nu continue tradiția. Au început-o, însă, liberalii, care au oferit în Piața Agroalimentară zeci de porții de fasole. În rest, să auzim de bine!