Nicolae Rotaru: Cu ajutorul lui Dumnezeu și al medicilor voi trece și de pasul ăsta
Interpretul ialomițean de muzică populară Nicolae Rotaru, în vârstă de 62 de ani, a cărui stare de sănătate este afectată în urma unui accident vascular cerebral, se luptă din răsputeri, ajutat de medici și familie, să își revină.
În dimineața zilei de 10 august, Nicolae Rotaru se pregătea pentru o deplasare la București, la un spectacol. A intrat în baie pentru a se bărbieri, însă la scurt timp a simțit mâna dreaptă amorțită, ca și când ar fi dormit pe ea. A crezut că este ceva de moment și își va reveni. Însă, în momentul în care a cedat și piciorul drept a realizat că este vorba despre altceva, mult mai grav.
Nu s-a panicat deși era singur acasă, a apelat salvarea, însă, potrivit afirmațiilor sale, nu era disponibil niciun echipaj la acel moment. S-a gândit apoi să ia un taxi, însă își asuma un mare risc. A stat un pic pe pat, gândindu-se ce poate face. Și-a sunat soția și copiii care se întorceau din străinătate. A fost transportat în final cu mașina la spitalul din Slobozia, fiind internat imediat. Pareza pe partea dreaptă (deficit motor, tulburări de vorbire) s-a instalat în seara aceleiași zile, cu toate eforturile depuse. Duminică dimineață s-a luat decizia transferului la București, la Spitalul Colentina, pentru efectuarea unui RMN. Atunci Nicolae Rotaru a hotărât să rămână la București și pentru tratament. În spital, pe fondul unui organism tarat, dar și a unui mediu spitalicesc inadecvat, a contactat un virus, cu o evoluție extrem de agresivă, care l-a afectat destul de tare. Timp de mai multe zile tratamentul a fost unul superficial, considerându-se că se va face bine. Pe 30 august a revenit la spitalul din Slobozia unde, afirma dumnealui, „i-au dat de cap”.
Violeta Șapira, medic specialist neurolog, șeful secției de neurologie din cadrul Spitalului de Urgență din Slobozia, spunea că Nicolae Rotaru este un mare luptător și are multă încredere.
„I-am asigurat tot ceea ce este necesar pentru ca dumnealui să-și poate relua activitatea. Din păcate, va fi o luptă lungă. Recuperarea după un accident vascular cerebral este de lungă durată, cu multă muncă și multă susținere atât din partea familiei cât și a noastră. Să sperăm că totul va merge bine. Pentru a se recupera trebuie să muncească, să facă masaj, kinetoterapie, pe o durată de cel puțin șase luni, chiar un an, însă cel mai important este să prevenim repetarea unui astfel de accident, pentru că există această posibilitate, în condițiile absenței unui tratament corespunzător. Domnul Rotaru era cu un tratament corect condus, probabil că au intervenit alte probleme. A fost foarte bine investigat la Spitalul Colentina, iar noi continuăm tratamentul de prevenție secundară a unui accident vascular. Dumnealui era hipertensiv, dislipidemic. Chiar dacă era sub tratament, uneori nu este suficient”, spunea medicul.
Când l-am vizitat în spital pe Nicolae Rotaru, acesta părea optimist cu privire la șansele sale de a se recupera, considerând accidentul vascular „o încercare de la Dumnezeu”. Este hotărât să „accepte orice suferință” atunci când i se aplică tratamentul, doar pentru a face progrese.
„De la Dumnezeu sunt toate, sigur, și trebuie să le ducem. Eu cred că, așa cum mă știți, voi trece și de pasul ăsta, cu ajutorul lui Dumnezeu și al medicilor. Vreau să mulțumesc pentru grija pe care o au pentru mine, atât celor din spital cât și celor care mi-au fost alături. Aici sunt niște oameni minunați, spre norocul meu”, spunea artistul.
Deși trece prin momente delicate, nefiind ușor nici pentru trup și nici pentru minte o astfel de încercare, Nicolae Rotaru are puterea să se bucure de fiecare dată când reușește să facă progrese, chiar dacă fiecare mișcare îl doare. Hazul de necaz este de multe ori scutul împotriva stresului trecerii printr-o astfel de încercare. Te încarcă într-o anumită măsură și îți dă acea putere de a merge mai departe. O astfel de întâmplare, care te scoate temporar sau permanent din viața publică sau cotidiană, poate afecta psihicul unui om, și cu atât mai mult cu cât viața acelui om înseamnă muncă, scenă, cântec, voie bună transmisă publicului.
În ultima perioadă, accidentele vasculare cerebrale sunt din ce în ce mai frecvente, iar în multe dintre cazuri nu mai există cale de recuperare.
Nicolae Rotaru a reușit să facă progrese, cu sprijinul echipei coordonate de medicul Violeta Șapira. Pentru că, inevitabil, vor exista voci potrivit cărora toată această atenție acordată lui Nicolae Rotaru vine ca urmare a faptului că este o persoană publică, managerul spitalului de urgență din Slobozia a fost întrebat cât de solicitant este să-l trateze pe interpretul Nicolae Rotaru, comparativ cu alți pacienți.
„Este la fel de solicitant ca la toți pacienții. Să nu credeți că facem, Doamne ferește, vreo discriminare. Îi tratăm pe toți la fel, îi facem bine atât cât ne pricepem și cât putem. Într-adevăr, boala dânsului a fost mai solicitantă și a creat discuții mai ample la un moment dat, dar am reușit să trecem peste niște probleme deosebite, iar acum este bine. Noi putem intra în competiție cu orice spital din România și nu este întâmplător că acest spital a fost acreditat. Am demonstrat că atunci când ne-am acreditat nu a fost doar un morman de hârtii, ci putem face treabă de foarte bună calitate, iar îngrijirile bolnavului noi chiar le putem face în totalitate. Chiar și domnul Rotaru a fost surprins că avem fizioterapeut care vine și îl ajută în recuperare. Spitalul din Slobozia are niște puncte în plus față de altele. Mulți cred că acest lucru e ca o bomboană așa pe tort și că asta ne lipsea, însă este foarte necesar la ortopedie, la neurologie, recuperarea începută din timp scurtând efortul ulterior al pacientului și îl ajută foarte mult”, spunea managerul.
Nicolae Rotaru a fost externat, recent, și va începe recuperarea la domiciliu. Este convins că familia îl va sprijini cu tot ce are nevoie, dar în același timp conștient că efortul membrilor familiei va fi unul semnificativ.