Zona critică a digului de apărare a incintei Borcea de Jos (dig Bentu – km.34) a fost asigurată pentru eliminarea eroziunii active

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Având în vedere Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 1.120.084 din data de 04.04.2013 privind realizarea, în regim de urgenţă, a lucrărilor necesare eliminării pericolului de cedare a digului de apărare a incintei Borcea de Jos, km. 34 – Bentu, malul drept al braţului Borcea, în perioada 05 – 11.04.2013 au fost realizate următoarele lucrări:

  • S-a acoperit zona critică cu un pat geotextil, pe o lungime de aproximativ 490 m liniari având o suprafaţă de 2806 m2;
  • S-a făcut prinderea pe coronament a patului geotextil cu ţăruşi, iar în apă acesta a fost fixat cu saci lestaţi;
  • La fiecare metru liniar, patul geotextil a fost fixat cu saci legaţi cu sârmă, care au fost ancoraţi de fiecare ţăruş.

În zonă se acţionează cu un autorurism de teren şi un tractor cu remorcă, iar echipa de lucru este formată din 14 operatori şi un maistru. Întreaga acţiune este coordonată de dl. Adrian Diaconescu, inginer şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ialomiţa.

În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice se va interveni şi în zonele mai puţin afectate, în care deja au fost transportate materiale necesare (pari, sârmă, saci de rafie şi polietilenă şi circa 2000 m2 geotextil).

În acest moment, zona critică, dig Bentu – km.34, a fost asigurată pentru eliminarea eroziunii active a digului.