livrari la domiciliu apa de masa la domiciliu slobozia

Ziua Veteranilor de Război, marcată și la Slobozia

Miercuri, 26 aprilie, la monumentul eroilor din Slobozia, a fost marcată Ziua Veteranilor de Război, manifestare organizată de Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Garnizoana Slobozia și Primăria municipiului Slobozia.

După intrarea în dispozitiv a gărzii de onoare, a gărzii la monument și a participanților la manifestare, au fost prezentate onorurile militare și a fost intonat Imnul Național.
A urmat oficierea serviciului religios și rostirea unor alocuțiuni referitoare la sărbătorirea zilei veteranilor de război de către prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, dar și de către reprezentantul veteranilor de război.

”Sunt deosebit de onorat să cinstesc alături de dumneavoastră Ziua Veteranilor de Război, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu. Într-un astfel de moment aniversar, se cuvine să ne reamintim faptele de vitejie ale înaintaşilor care au luptat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, să ne înclinăm cu recunoștință în fața memoriei acestor eroi pentru care slujirea idealurilor de libertate și independență ale poporului român au reprezentat crezul suprem pentru care s-au jertfit și să ne manifestăm respectul pentru istoria patriei – cartea dintâi a naţiei noastre strămoşeşti. Alegerea acestei zile este legată de un moment semnificativ: la 29 aprilie 1902, când se împlinea un sfert de veac de la decretarea mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenţei de Stat a României (1877-1878), Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război. Deşi venit cu întârziere, acest Decret Regal încerca să repare o nedreptate, recunoscând jertfa de sânge a celor care au luptat pe câmpurile de bătălie ale Griviţei, Plevnei şi Smârdanului: „pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulant pentru generaţiile viitoare”. (…) Folosesc acest prilej pentru a exprima respectul profund faţă de veteranii de război, care au oferit de-a lungul timpului lecţia demnităţii şi a patriotismului, adresându-le sincere felicitări şi urări de sănătate, zile senine şi bucurii alături de cei dragi!”, a afirmat Gigi Petre.

În final, a urmat depunerea de coroane de flori, prezentarea onorului și defilarea gărzii de onoare.
În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită anual la data de 29 aprilie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.