comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ziua Pompierilor din România. „Porți deschise” la ISU Ialomița – Slobozia și Urziceni

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Sărbătorim la 13 septembrie Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care, de 170 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înăbuşi Revoluţia. Acesta a fost momentul de referinţă pentru istoria pompierilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă ale pompierilor săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu.

Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13/25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă  între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

Acum, ca și atunci, pompierii sunt însuflețiți de aceleași idealuri și valori și poartă mai departe crezul lor, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile.
„Pompierii reprezintă în zilele noastre speranța de salvare pentru cei aflaţi în pericol. Avem un rol esenţial în menţinerea siguranţei publice, în buna gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi în protejarea mediului înconjurător, în unele cazuri chiar cu prețul vieții.

Frontul de lucru al pompierilor este mai mult decât o meserie, noi avem o viaţă dedicată vocaţiei de a face bine, de a ajuta şi de a ne pune în slujba celorlalţi.

La ceas aniversar, trecem în revistă întreaga noastră activitate și vă invităm să ne cunoaștem, printr-o serie de activități legate de sărbătorirea a 170 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, după cum urmează:

Joi, 13.09.2018, începând cu ora 10.00, sediile subunităților de intervenție Slobozia și Urziceni își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
  De asemenea, participanții vor avea ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență. 
  Reprezentanții mass media sunt așteptați să-și testeze aptitudinile de pompier la Detașamentul Slobozia (la sediul ISU Ialomița, din str. Lacului, nr. 23) unde, după ce trec în revistă ultimele utilaje și autospeciale intrate în dotarea ISU Ialomița, jurnaliștii vor îmbrăca un costum de intervenție și vor participa la un concurs de stingere cu dispozitiv la motopompă”, precizează reprezentanții ISU.