Ziua Mondială împotriva Cancerului – 4 februarie

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătățiri majore, multe din cancerele prevenibile și curabile vor continua să ucidă. Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite.

ziua mondiala impotriva cancerului

Riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variata și sănătoasă, menţinerea greutății corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat și evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.

De asemenea, trebuie să facem periodic controale medicale, deoarece depistarea precoce a cancerului și instituirea unui tratament adecvat duce la creșterea speranței de viață.

Datele statistice din ultimii ani, situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce privește rata standardizată a mortalității în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, și cu ratele incidenței și prevalența cele mai mici dar cu tendință crescătoare. Există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban și rural și ambele sexe, cu precădere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezica biliară și bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

În județul Ialomița, în ultimii ani se constată o creștere graduală a numărului de bolnavi aflați in evidență. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2008 se aflau în evidenta 4.414 persoane, în 2011 numărul acestora a crescut la 5.013, iar în 2013 la 5.558. În aceeași perioadă, numărul cazurilor noi de îmbolnăviri a crescut de la 905 în 2008, la 993 în 2013, iar numărul deceselor prin cancer a crescut de la 614 în 2008, la 628 în 2013.

La nivel judeţean, pentru marcarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului, Compartimentul de Promovarea Sănătății desfășoara, împreună cu partenerii, o serie de activități de informare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire și importanța depistării precoce a eventualelor probleme.

Unul dintre obiectivele principale este să ne asigurăm că populația generală și partenerii înțeleg că reducerea maximă și echitabilă a ratelor de cancer se poate obține doar prin programe de promovare a unui stil de viață sănătos,  a unor programe populaționale  de screening și vaccinare.

Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată și sănătoasă, menţinerea greutății corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.

De asemenea, trebuie sa facem periodic controale medicale, deoarece, depistarea precoce a cancerului și instituirea unui tratament adecvat, duce la creșterea speranței de viață.

comunicat de presă: DSP Ialomița | foto:http://i1.tribune.com.pk/