ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN – 31 Mai 2013 – Eliberează-te de tutun !
Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizația mondială a sănătății a declarat această zi, „Ziua Mondială fără Tutun”, în anul 1987, într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Direcția de Sănătate Publică Ialomița desfășoară în această perioadă mai multe activități de prevenire a fumatului. Astfel, miercuri, 29 mai, ora 11.00, la liceul „Mihai Eminescu”, miercuri și joi, ora 13.00, la Supermarket Ialomita, vineri, 31 mai, ora 11.00, marș antifumat și distribuție de pliante – M. Basarab, vineri, 31 mai, ora 12.30 – Centrul Cultural – dezbatere – ZMFT, iar la ora 14.00, la Penitenciarul Slobozia.
Cum ne afectează fumul de tigară plămânii?
În plămâni se curăță sângele și se face schimbul de oxigen și bioxid de carbon. După ce s-au oxigenat țesuturile, bioxidul de carbon care rezultă este adus de sânge la nivelul plămânului după care il expirăm iar apoi prin inspirație plămânii se umplu de oxigen.
Cu ajutorul sângelui, oxigenul pleacă în tot corpul, patrunzând în celule, țesuturi, organe. Deci sângele ia bioxid de carbon pe care il duce spre eliminare din nou în plămâni și cedează oxigen. Acest schimb se realizează la nivelul alveolelor pulmonare.
Mare atenție fumători!
Atunci când trageți fumul de țigară în piept, alveolele pulmonare se umplu cu aer și cu fum, iar apoi acesta iese afară prin expirație. Și de cate ori faceți acest lucru! Odată cu trecerea timpului, în alveole rămâne un reziduu, care în ani se depune pe pereții alveolelor, micsorându-le volumul. Capacitatea lor se reduce, sângele transportă o cantitate de oxigen mai mică spre organe, țesuturi, celule. Acestea, neoxigenate cum trebuie, vor suferi. Mâinile și picioarele, mai ales degetele mâinilor și picioarelor, acolo unde sângele nu mai ajunge pentru a putea lăsa din puținul oxigen pe care îl conține, nu se mai irigă bine și în unele cazuri capătă o culoare roșu-violet, ușor cianozate. La fel se poate întâmpla și cu buzele.
Din cauza reziduului provenit din fumul de țigară pe care fumătorii îl au în alveole, adesea au o tuse caracteristică, foarte neplacută. Expectorează o spută groasă, cenușie, care la răceli banale se infectează, complicându-le și transformându-le în bronsiectazii sau pneumonii.
Cel mai mare procent de cancere pulmonare îl găsim în rândul fumătorilor. De fapt, scrie și pe pachetele de țigări acest lucru. Dar cine citește?!
Din păcate, fumătorii nu fumează singuri. Odată cu ei fumează și cei din jurul lor, rude prieteni dar mai ales copiii acestora. Copiii își iau porția de nicotină încă de la vârste fragede, acest lucru slăbindu-le imunitatea și răcind mult mai des decât copiii ai căror părinti nu au fumat. Atenție, mamelor care alaptați! Nu vă mai intoxicați micuții zilnic!
Uitati-vă la o femeie de vârstă mijlocie care fumează si o veți recunoaște după urmatoarele trăsături: respirație deasă și scurtă, culoare pământie a feței, buzelor și degetelor, mult mai ridate decât alte femei de vârsta lor, tuse specifică si oboseală la eforturi mici. Iată ce vă asteaptă.
Nu e mai simplu să renunțați acum la fumat?
O metodă pentru lăsat de fumat (metoda se adaptează la numărul de tigări fumate pe zi) care a funcționat în multe cazuri este următoarea: prindeți-vă cu un magnet de frigider o foaie pe care scrieți cifra 19. Fumați toată săptămâna 19 țigări. Nu se va simți o țigară lipsă. În cea de-a doua săptămână scoateți din pachet 2 țigări, scrieți cifra 18 și fumați toată săptămâna 18 țigări. Si așa veți ajunge să vă lăsați de fumat pentru ca vreți, treptat și fără să mai simțiți lipsa țigărilor. Nu vă costă nimic !
Fumatul și bolile cardiovasculare
Fumatul creşte riscul de infarct miocardic non-fatal de 3 ori faţă de nefumător în contextul în care femeile fumătoare sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni ale inimii (coronariene) în comparaţie cu bărbaţii.
Fumatul este considerat ca fiind cea mai importantă cauză responsabilă de producere a bolii arterelor coronare. Şi alte afecţiuni cardio-vasculare sunt influenţate de fumat: boala ischemică coronariană, degenerescenţa miocardică, anevrismul aortic, ateroscleroza, tromboza cerebrală, hipertensiunea arterială.
Fumătorii fac de 5 ori mai frecvent anevrisme ale arterei aorte faţă de nefumători. Fumatul este incriminat şi în tulburările de ritm cardiac, îndeosebi fibrilaţia ventriculară, moartea subită şi chiar stenozele de arteră carotidă.
Riscul de moarte subită de cauză cardiacă este de 2,3 ori mai mare!
Riscul de boală cardiacă creşte cu: numărul de ţigări fumate, profunzimea inhalării, vârsta la care a început fumatul.
Fumatul creşte riscul atât pentru infarct miocardic acut neletal, cât şi letal. Chiar dacă persoana nu decedează, calitatea vieţii este dramatic redusă, cu atât mai mult cu cât este în plină perioadă activă a vieţii.
Femeile care iau anticoncepţionale şi fumează au un risc foarte ridicat pentru apariţia infarctului. În cazul femeilor care asociază tabagismul cronic cu administrarea de anticoncepţionale pe perioade lungi de timp, infarctele se produc, în general, la o vârstă foarte tânără, multe dintre ele fiind constatate în jurul vârstei de 30 de ani.
Nicotina, dar şi substanţe din gudronul rezultat prin arderea tutunului, favorizează apariţia plăcilor de aterom, practic ateroscleroza, vasele pierzându-şi elasticitatea şi opunând o mai mare rezistenţă la curgerea fluxului sanguin. Drept consecinţă, când sunt obstruate vasele sanguine pot apare hipertensiunea arterială şi/sau deficienţe circulatorii la nivelul membrelor care se pot solda cu amputarea acestora sau anevrisme ale arterelor mari.
Dacă obstrucţia se localizează la nivelul arterelor coronare, există riscul major de a se produce infarcte miocardice iar în cazul vascularizaţiei creierului apariţia accidentelor vasculare cerebrale.
Statisticile spun că mai mult de jumătate din bolnavii de plămâni și de inimă sunt victimele fumatului. Dacă îi spui unui fumător să se lase, de foarte multe ori replica este următoarea: ”Si ce dacă fumez? Bunicul sau unchiul au fumat toată viața și au murit de bătrânete… Dar, cu ani în urmă, oamenii stăteau în aer curat, nu lucrau în mediu toxic, nu existau atâtea mașini, stăteau la țară unde nu exista nici un fel de poluare.
Așa că, ce-ar fi să incercați să renunțați la fumat? Vă faceți un serviciu imens. Acest lucru este posibil ! Și nu uitați că ”Numai atunci când nu vrei spui că nu se poate !”