Ziua Mondială fără Tutun
În fiecare an OMS şi partenerii săi naţionali celebrează pe 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.
Cu ocazia WNTD 2015, statele-părţi ale Convenţiei cadru pentru controlul tutunului între care România, sunt chemate să întărească colaborarea pentru îngrădirea şi eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.
La nivel mondial, comerţul ilicit cu produse din tutun constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi alimentează corupția ce subminează instituţiile statului, dezvoltarea ecomomică, morala politică.
Derulată sub sloganul “Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!”şi având temă actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, WNTD 2015 are ca scop întreprinderea de noi paşi împotriva comerțului ilicit cu tutun, incluzând conştientizarea publică privind contrabanda, contrafacerea & manufacturarea clandestină.
Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600 000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.
Conform statisticilor OMS, circa 31% din populația României (41% bărbaţi şi 22% femei) fuma în mod curent în 2010, iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7% a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă vor fuma circa 23% din populația României, cu condiţia ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească.
Trebuie menţionat că reprimarea tutunului „ilicit” nu trebuie interpretată în nici un caz ca o recomandare a celui „licit”. Licit sau ilicit, tutunul este la scadenţă mortal, cu o primă de periculozitate, desigur, pentru cel necontrolat, de contrabandă. Atitudinea corectă, din punctele de vedere etic, medical (individual) sau al sănătăţii publice (colective) este: fără tutun de orice fel. Cea mai eficienta metoda de a combate contrabanda este ca oamenii sa nu mai fumeze. Daca nu mai exista cerere, nu mai exista nici oferta.
Medicii angrenaţi în combaterea fumatului consideră că antidotul cel mai sigur împotriva pieţei ilegale este restrângerea cererii de tutun prin prevenirea începerii fumatului la tineret şi renunţarea la fumat.
Programul MS „ Stop fumat” oferă o astfel de şansă celor cu adevărat interesaţi (tel verde: 0800 87 86 73).
WNTD 2015 țintește sensibilizarea populației în privința riscurilor în planul legii și al sănătății personale şi publice, atrase de accesibilitatea mai mare a tutunului clandestin.
Comerţul ilicit de tutun influenţează advers prevenţia şi renunţarea la fumat. Tentaţia exercitată asupra tineretului de ţigaretele “ilicite” ieftine sporeşte numarul de adolescenţi atrasi în fiecare an între fumători. Renunţarea la fumat îşi pierde, din cauza ţigaretelor ieftine, una dintre motivaţiile principale.
Ziua Mondiala fără Tutun, este o ocazie de a atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor, a dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos, precum şi asupra practicilor companiilor producătoare de tutun.
Obiectivele generale ale campaniei sunt:
- informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun;
- scaderea numărului de persoane care încep să fumeze şi cresterea numarului celor care renunţă la fumat;
- protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.
Parteneri în realizarea campaniei: Inspectoratul Scolar Ialomita, Casa Corpului Didactic, Crucea Rosie – filiala Ialomita, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita, Directia pentru Sport si Tineret Ialomita, Centrul Cultural “Ionel Perlea” Slobozia, Serviciul de Probatiune Ialomita, Club Sportiv “Olimpia” Slobozia, Fundatia “Floarea Ialomiteana”, Dispensarul de Pneumologie Slobozia, Penitenciarul Slobozia.
Activităţile desfasurate in cadrul campaniei sunt: afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, cu cadrele didactice si cu elevii, activitati sportive, testari ale varstei plamanului.