comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată la Penitenciar

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/04/2013 | Locale Ialomita

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, vineri, 29 martie, în cadrul Penitenciarului Slobozia, a fost organizată o dezbatere cu tema “Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză”.

Această activitate a fost desfăşurată de către specialiştii Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială instruiţi de UIP-TB ANP, în cadrul Atelierelor de instruire a educatorilor pentru prevenirea TB în penitenciare, în colaborare cu reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Activitatea a constat în vizionarea de către persoanele private de libertate participante a filmului documentar „Tuberculoza, o boală tratabilă”, film ce prezintă informaţii privind căile de transmitere a acestei boli infecto-contagioase, simptome, precauţii, urmată de discuţii pe tema “Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză”.

Persoanele private de libertate s-au implicat activ în dezbatere, au adresat întrebări şi au cerut lămuriri cu privire la caracteristicile/simptomele specifice TBC, pentru a le putea recunoaşte la posibili purtători, posibilitatea de diminuare a riscurilor pe care le presupune TBC şi mijloacele de prevenire, evitare sau tratare a tuberculozei.

Participanţilor le-au fost distribuite pliante informative cu titlul „10 întrebări şi răspunsuri care ne ajută să luptăm împotriva tuberculozei”, pliantele fiind oferite prin amabilitatea Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Dezbaterea a fost un bun prilej pentru conştientizarea existenţei acestei boli, dar mai ales pentru informarea persoanelor private de libertate cu privire la riscurile pe care le presupune aceasta, fie din ipostaza de purtător, fie de cea de persoană care convieţuieşte cu/lângă un bolnav de TBC. S-a subliniat o dată în plus nevoia de informare faţă de caracteristicile, prevenţia şi tratarea TBC, absolut necesară în rândul persoanelor private de libertate pentru formarea unor deprinderi de educaţie sanitară preventivă la aceştia şi pentru a înţelege că tuberculoza se vindecă dacă este corect tratată.

Manifestarea a fost transmisă prin intermediul televiziunii cu circuit închis a Penitenciarului, în toate camerele de deţinere.
Această activitate face parte din eforturile de resocializare, culturalizare şi informare a persoanelor aflate în detenţie şi a avut drept scop prezentarea şi discutarea aspectelor de actualitate în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea tuberculozei, implicaţiile sociale ale acestora, formarea, dezvoltarea şi adoptarea unui comportament profilactic referitor la respectarea normelor sanitare de convieţuire în colectivitate.