Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăţii, 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc, anual, de tuberculoză, 1,3 milioane mor, în timp ce 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.

Peste 95% din cazuri au apărut în țările cu venituri mici si medii. Tuberculoza se regăsește printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani.

În anul 2012, aproximativ 530.000 copii au fost diagnosticați cu TB, iar 74.000 copii au murit având drept cauzã tuberculoza.

Meci de fotbal campanie tuberculoza (2)Deși numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, există un semnal că obiectivele stabilite de către Organizația Mondială a Sănătății de a reduce numărul de cazuri de boală vor fi atinse și după anul 2015.

Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană.

România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual.

La nivelul judetului Ialomița, în anul 2013, au fost diagnosticate 146 persoane, numărul cazurilor de TBC ajungând la 176.

Mesajul Campaniei din acest an este: ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE.  TRATEAZĂ.  VINDECĂ TUBERCULOZA.

Campania de luptă împotriva Tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TB 2011- 2015 și va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

Activităţile propuse în cadrul acestei Campanii sunt: Întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei; Distribuirea de materiale informative specifice temei; Informarea populaţiei ţintă cu privire la TBC.

Partenerii județeni ai acestei campanii sunt fi: Dispensarul de pneumologie Slobozia, Casa Corpului Didactic, Inspectoratul şcolar, Direcţia judeţeană de asistenţă comunitară, Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Crucea Roșie Ialomița, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Penitenciarul Slobozia, Palatul Copiilor, Consiliul Judetean al Elevilor, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport și Clubul Sportiv Olimpia Slobozia.

În cadrul campaniei au fost desfășurate mai multe activități, întâlniri cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari, premieri în urma concursurilor de desene – centrul de plasament Urziceni, un meci fotbal între copiii din Centrul de Plasament nr. 3 și elevi din licee, iar luni, 24 martie, va avea loc o dezbatere pe tema tuberculozei la Centrul Cultural „Ionel Perlea” și marți, 25 martie, un meci de fotbal la Penitenciarul Slobozia.