comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ziua Internațională Anticorupție

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
09/12/2015 | Lege si Ordine

Încrederea în actul de justiţie reflectată în numărul sporit de sesizări.  Ziua de 9 decembrie a fost declarată drept Ziua Internațională Anticorupție prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției, document ratificat şi de România.

Prin activitatea sa zilnică, DNA îşi îndeplineşte rolul pentru care a fost creată şi anume acela al combaterii corupţiei la nivel înalt.

         DNA a obţinut rezultate semnificative în circumstanţe dificile în ultimii 10 ani: peste 8.000 de persoane trimise în judecată şi aproape 5.000 condamnate definitiv, fără a menţiona procesele care încă se află în desfăşurare sau dosarele nou constituite. Între cei pedepsiţi pentru fapte de corupţie figurează numeroşi demnitari de rang înalt, ceea ce arată că principiul „nimeni nu este mai presus de lege” devine realitate în România.

Combaterea corupţiei răspunde unui interes major al societăţii pe care cetăţenii îl înţeleg şi îl asumă tot mai mult în ultima perioadă.

Investigaţiile desfăşurate de DNA au expus scheme, practici şi mecanisme de drenare a resurselor statului în beneficiul unei categorii restrânse de privilegiaţi şi în detrimentul majorităţii populaţiei.

          Anchetele de mare corupţie s-au finalizat cu stabilirea vinovăţiei a 90 % dintre persoanele trimise în judecată. Această realitate arată că investigaţiile respectă legalitatea şi se bazează pe probe valide, ceea ce a dus la un important spor de încredere publică în activitatea procurorilor DNA, dar şi în actul de justiţie în general.

          Numărul tot mai mare de sesizări înregistrate de la persoanele fizice sau juridice, in ultimii doi ani la DNA arată că tot mai mulţi oameni înţeleg efectele nocive ale corupţiei şi refuză să mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc .

         În anul 2015, numărul sesizărilor de la cetăţeni şi peroane juridice a fost cu 40 % mai mare decât anul trecut, iar anul 2014 a crescut cu 75 % faţă de anul precedent.

Caracterul incisiv al anchetelor la nivel înalt ale DNA a provocat reacţii din partea celor vizaţi care deţin putere, influenţă şi notorietate. Tentative de a limita eficiența instituţiei, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au eșuat şi datorită susţinerii din partea societății civile care a exprimat interesul publicului.

Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre corupţie ca prioritate pe agenda publică. Sprijinul unei majorităţi importante a populaţiei, provenit din încredere şi speranţă, reprezintă un context adecvat pentru realizarea unei schimbări profunde de mentalitate care să pună preţ pe corectitudine, merite şi respectarea legii.

Atâta vreme cât independența procurorilor şi stabilitatea instituţională a DNA se vor menţine, instituţia îşi va continua activitatea în mod corect şi profesionist, pentru asigurarea unui act de justiție corect, echilibrat, fără partizanat, în beneficiul statului de drept și cetățeanului român.

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE IALOMIȚA

În simbolistica Organizaţiei Naţiunilor Unite, 9 decembrie reprezintă Ziua Internaţională de Luptă împotriva Corupţiei, fenomen care, alături de celelalte flageluri ale începutului de mileniu, respectiv terorismul, traficul de droguri şi crima organizată, este una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetaţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

La data de 9 decembrie 2003 la Merida, România a semnat Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, astfel, s-a alăturat celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, având în vedere că aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Având în vedere semnificaţia şi importanţa zilei de 9 Decembrie, în scopul popularizării ei, precum şi pentru informarea cetăţenilor din judeţul Ialomiţa cu privire la necesitatea existenţei unui parteneriat permanent în lupta împotriva corupţiei,  reprezentantii Serviciului Judetean Anticoruptie Ialomiţa, structurã teritorialã a Directiei Generale Anticoruptie în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Ialomiţa prin Liceul Tehnologic Ţăndărei, vor organiza în oraşul Ţăndărei activităţi având drept scop conştientizarea cetãţenilor cu privire la riscurile pe care şi le asumã în cadrul implicãrii în sãvârşirea unor fapte de corupţie. Astfel, după desfăşurarea unor dezbateri pe această temă cu elevii claselor IX –XII din această unitate şcolară, vor fi diseminate cetăţenilor flyere ce conţin mesaje anticorupţie.

În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie doreşte atragerea şi responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici în lupta cu acest flagel, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar public în fapte de corupţie.

Campaniile de conştientizare anticorupţie, iniţiate de D.G.A au avut drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, a fost pusă la dispoziţie, cu acces gratuit pentru toate reţelele de telefonie fixă ori mobilă, Linia Verde Anticorupţie – 0.800.806.806.

Ialomiţenii care vor sã sesizeze fapte de coruptie ale funcţionarilor Ministerului Afacerilor Interne se pot prezenta la sediul D.G.A.- Serviciul Judetean Anticoruptie Ialomiţa, din municipiul Slobozia, str. Alexandru Odobescu, nr. 17-19  sau pot suna la numãrul de telefon 0243/220556, ori pot folosi adresa de mail [email protected] .