„Ziua Grâului Bărăgan”, ediția a III-a, la Iazu: Pe această platformă, sperăm să ajungem la o medie de 5 tone/hectar, a declarat Silviu Mihai, președintele ACCPT Ialomița
„Ziua Grâului Bărăgan”, ediția a III-a, desfășurată vineri, 16 iunie, pe platforma cultivată cu grâu și orz a fermei Silcomar 2000 din localitatea Iazu, a reunit fermieri și specialiști în agricultură sub deviza „Întreabă, cunoaște, pentru a fi cât mai bun în ceea ce faci”.
Organizatorii evenimentului, FAPPR – Mândru că sunt fermier, cu sprijinul partenerului principal Corteva Agriscience, au dorit ca această zi să fie una de sărbătoare, de celebrare a acestei culturi atât de importante pentru noi, românii, dar și o zi în care fermierii pot învăța cum se face „performanță la firul ierbii”.
„Este un eveniment pe care încercăm să-l facem să devină tradiție. Veți vedea tehnologie, veți vedea cunoaștere, veți învăța poate mai multe lucruri legate de această cultură. Veți putea trece pe la fiecare dintre companiile prezente cu tehnologie și inovație astăzi în cadrul acestui eveniment, pentru a afla cât mai multe lucruri și a fi cât mai buni în fermele noastre”, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al FAPPR.
Ca de fiecare dată, la astfel de evenimente sunt prezente companii de semințe, de produse pentru protecția plantelor ori fertilizanți, de utilaje agricole, dar și altele, toate cu soluții inovative, în beneficiul agricultorilor. Au fost purtate discuții, au fost susținute podcasturi, au fost schimbate idei, au fost prezentate soluții. Toate acestea „pot face diferența între a fi sau nu eficient”.
„Grâul se întinde, de regulă, pe 2 milioane de hectare în România. Este a două cultură din perspectiva asta, pentru că porumbul se cultivă pe 2,5 milioane de hectare. Este o cultură foarte importantă pentru noi, fermierii. Veți vedea 50 de soiuri de grâu și orz foarte diferite, iar fermierii să fie foarte atenți la fiecare soi pentru a face cele mai bune alegeri pentru fermele noastre. Este foarte important să facem producții cât mai bune calitativ. Avem nevoie de producții mari ca să putem să rămânem pe linia de plutire. Vedeți că trecem prin niște timpuri destul de complicate, cu secetă, cu prețuri proaste și trebuie să trecem prin ele. Așa că este foarte important ce alegem, iar aici avem un loc unde putem să facem diferența. Ziua Grâului este cu partener Corteva, cu tehnologie Corteva. Este foarte importantă și tehnologia și soiul, iar alegerile acestea să le facem cu multă atenție, pentru că asta poate face diferența între a fi sau nu eficient”, a precizat și Nicolae Sitaru, președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.
Gazda acestui eveniment, societatea Silcomar 2000 din Iazu, al cărei reprezentant este Silviu Mihai, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Ialomița, a mulțumit, în deschiderea evenimentului, tuturor celor prezenți, atât din județ cât și din alte zone din țară, subliniind în context importanța colaborării pentru a găsi cele mai bune soluții în fermele pe care le dețin și pentru culturile „de suflet”.
„Anul acesta este o situație mai delicată pe această platformă de grâu, deoarece, de la momentul semănatului și până în momentul de față, cantitatea de precipitații cumulată a fost de doar 170 de litri/m.p. Dar având o fertilizare bună și folosind produse foarte bune sperăm totuși să ajungem la o medie de 5 tone/hectar. Ceea ce este foarte bine, în condițiile de anul acesta, chiar dacă costurile de producție sunt mai mari. Această platformă are 30 de hectare, sunt 40 de soiuri de grâu, 14 de orz, de la 9 companii producătoare de semințe”, a spus Silviu Mihai.
Agricultorii români au de înfruntat și anul acesta multe provocări, cu treceri de la secetă la inundații și până la presiunile legate de cerealele din Ucraina.
„Anul acesta este foarte greu să faci agricultură. Avem colegi în țară care suferă foarte mult. Este o secetă pedologică în partea de Est a țării, iar în partea de Vest s-a ajuns la o mie de litri pe m.p., războiul este la granița noastră, cerealele din Ucraina pun o presiune fantastică pe producția autohtonă. Marfa din Ucraina vine în continuare și nu vom scăpa niciodată, pentru că totul va trece pe la Constanța. Suntem singura țară pe unde mai pot să-și scoată marfa”, a mai spus președintele ACCPT Ialomița, Silviu Mihai.
Mai mult decât atât, începând de anul viitor, fermierii care vor vrea să mai primească subvenții vor fi condiționați. Mai precis, cei care dețin ferme de peste 10 hectare de teren vor trebui să lase 5% din suprafață necultivată, în caz contrar nu vor mai primi subvenții. Fermierii români fac deja demersuri pentru a obține o derogare măcar de un an, din cauza conflictului de la graniță.