comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ziua drapelului, sărbătoare sau doliu național?

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/06/2013 | Locale Ialomita

Ziua Drapelului Național, sărbătorită în fiecare an pe 26 iunie, a fost declarată, în ședința de guvern din 25 iunie, zi de doliu național în memoria victimelor gravului accident rutier din Muntenegru.

ziua drapelului tricolor

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne.

Numai că, reprezentanții Guvernului au decis, în ședința de marți, 25 iunie, ca ziua de 26 iunie să fie declarată zi de doliu național în memoria victimelor gravului accident rutier din Muntenegru.

În aceste condiții, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale au obligația arborării drapelului în bernă.

La fel se va proceda și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, de cultură, punctelor de trecere a frontierei, aeroporturi, gări și autogări.

Aceeași obligație revine și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Miercuri, 26 iunie, erau pregătite tot felul de activități în teritoriu care să marcheze ziua drapelului național. Acum, pentru că sărbătoarea drapelului național coincide cu ziua de doliu național, autoritățile se văd nevoite schimbe într-o anumită măsură programul. Vom sărbători drapelul național sau îl vom arbora în bernă?

Update: Potrivit autorităților, miercuri, 26 iunie, manifestarea va începe la ora 8.30 cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului, iar de la ora 9.00 va fi adus, de la Catedrala Episcopală, la sediul Instituției Prefectului. Începând cu ora 9.25, detașamentul de onoare va intra în dispozitiv, acțiune urmată de întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă. Din program urmează să fie scoasă alocuțiunea Prefectului, iar după înălțarea drapelului pe catarg se va da citire Hotărârii Guvernului nr. 410/25.06.2013 pentru declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu național pe teritoriul României, se va arbora drapelul în bernă și se va păstra un moment de reculegere.