comenzi la domiciliu cliseru.ro

Zeci de monumente de arhitectură și for public din Ialomița se află în stare de colaps

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/01/2015 | Locale Ialomita

Pe teritoriul județului Ialomița se află 131 de monumente de arhitectură și for public, 39 de cruci (de hotar), 3 monumente comemorative și funerare și 85 de situri istorice.

ruine

Din punct de vedere al stării de conservare, situația multora este alarmantă, doar 22 aflându-se în stare foarte bună, majoritatea biserici, și 52 în stare bună – biserici, case, școli, conace, podurile și spitalul de la Fetești și, culmea, probabil dintr-o eroare, încă este trecută Gara din Fetești.

Există, însă, 41 de monumente în stare mediocră – multe case, conace, clădiri din ferma Perieți, 2 în stare de precolaps (conacul Iancu Ionescu din Bărcănești și crama fostului conac Herescu din Jilavele) și 14 în stare de colaps (Școala Andrășești, Spitalul Armășești, Ansamblul conacului Bolomey din Cosâmbești, cu conacul și anexa, Conacul Aurel Bentoiu din Făcăeni, Moara Țărănească din Fetești, Biserica din satul Ivănești, comuna Ciulnița, Curtea familiei Zappa, ruinele conacului, fragmentul de zid de incintă din satul Broșteni, comuna Ion Roată, Ruinele conacului Catargiu, comuna Maia, Biserica din satul Orboiești, comuna Andrășești și Casa cu prăvălie din municipiul Urziceni.

Aceste obiective de patrimoniu au șanse foarte mici de a fi reabilitate, din cauza subfinanțării și indiferenței autorităților. Au existat și există încă persoane și instituții care au obținut finanțări pentru a reabilita anumite obiective, cum e conacul din Manasia, dar și alții care au încercat și au dat greș.

De exemplu, au fost emise anul trecut trei ordine de sistare a lucrărilor la „Casa cu cârciumă și salon” din comuna Sf. Gheorghe, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Grecii de Jos (Fierbinți), și la „Casa Vasilescu” din comuna Ograda, fiind întocmite și dosare penale proprietarilor obiectivelor menționate, un alt dosar penal fiind întocmit și proprietarului obiectivului „Casa Alexandru Manolescu” din Bărcănești, pentru nerespectarea cerințelor legale.

De asemenea, anul trecut, în urma controalelor la monumentele istorice, au fost avertizați verbal și reprezentanții mai multor primării pentru că nu au luat măsurile necesare în vederea conservării în bune condiții a unor obiective de pe raza localității.

În ceea ce privește cele 85 de situri arheologice, în prezent se lucrează în șase dintre ele, respectiv situl arheologic medieval „Orașul de Floci”, situl arheologic „Valea Babii – Platoul Hagieni, „Piscu Crăsani” Balaciu, „Popina Blagodeasca” Vlădeni, „Cărămidărie” Gheorghe Doja și „Grădiștea Mare” Stelnica.