comenzi la domiciliu cliseru.ro

Zeci de copii din Ialomiţa sunt încă abuzaţi sexual, fizic și emoțional

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
14/03/2014 | Locale Ialomita

Este binecunoscut faptul că județul Ialomița are mulţi asistaţi social pe care trebuie să-i susţină sub o formă sau alta, o sumă impresionantă fiind alocată anual în această direcție.

În aceste condiții, implementarea măsurilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricărei persoane aflate în nevoie nu este o misiune ușoară, chiar dacă s-au făcut pași importanți în dezvoltarea şi diversificarea serviciilor sociale specializate.

Anual, regăsim în rapoartele prezentate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa cifre îngrijorătoare cu privire la situaţia acestor persoane aflate într-o situație de risc, dar în special a copiilor.

Cifrele relevă faptul că în judeţul Ialomiţa există încă mulţi minori cu probleme, care comit fapte cu caracter penal, mulți asupra cărora sunt exercitate tot felul de abuzuri, sexuale, fizice, emoționale, copii cu tulburări comportamentale, dar și care încearcă să se sinucidă.

Faptele comise de minorii scăpați de sub control vin să sublinieze, dacă mai era cazul, că atât educaţia cât şi supravegherea mai îndeaproape a generaţiei ce se formează nu sunt pe primul plan, fiind încă o problemă fără rezolvare pe termen scurt.

Pe parcursul anului 2013, de exemplu, la Complexul de Servicii Comunitare Slobozia au fost primite 192 de sesizări, dintre care 28 erau pentru abuzuri sexuale, 17 privind abuzuri fizice, 24 care sesizau abuzuri emoționale, 31 care vizau tulburări comportamentale, 5 tentative de suicid, 2 de trafic, 5 privind acte sexuale cu minori, dar și altele, mai mult sau mai puțin grave.

Tot anul trecut, în urma sesizărilor primite de la Parchetele de pe lângă Judecătoriile de pe raza judeţului Ialomiţa, Comisia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Ialomiţa sau instanța de judecată au instituit măsura supravegherii specializate pentru un număr de 73 de copii care au săvârşit fapte penale, dar care nu răspund penal. Majoritatea faptelor comise se aceștia se referă la furt (53 de cazuri), vătămare corporală (2), distrugere de bunuri (10), relații sexuale cu minori (4), viol (1), violare de domiciliu (2) și chiar… pescuit fără permis. Deși numărul acestor fapte este în scădere ușoară față de anul trecut, mai ales în ceea ce privește furturile și distrugerile de bunuri, la relații sexuale cu minori se înregistrează o creștere cu trei mai multe față de anul trecut.

Nesupravegherea corespunzătoare, situaţia materială precară, mediatizarea excesivă a infracţiunilor comise de adulţi, repercusiunile destrămării unor familii, sunt doar câteva dintre motivele pentru care mulţi minori ajung să comită fapte cu caracter penal, în pofida nevinovăţiei fireşti a copilăriei.

O altă cauză care generează astfel de fapte este şi aceea că minorii sunt abandonați, chiar dacă acest abandon are în esenţă un scop nobil şi anume acela că părinţii pleacă în străinătate tocmai pentru a le asigura un trai şi o educaţie mai bune. Uneori, din această cauză, minorii cad pradă deznădejdii şi singurătăţii, bunicii sau alte rude la care sunt încredinţaţi neavând puterea de control firească a părinţilor de drept.

Din datele solicitate primăriilor de pe raza judeţului Ialomiţa a reieşit faptul că, la sfârşitul anului 2013, un număr de 775 de copii aveau un părinte sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu aproape 100 mai mult față de anul 2012. Dintre aceștia, 82 sunt în evidenţa DGASPC Ialomiţa cu măsură de protecţie specială.

Tot la fel de îngrijorător este şi faptul că mulţi copii cad pradă abuzurilor celor maturi, a inconştienţei şi depravării acestora. Deși numărul copiilor abuzați a scăzut foarte mult comparativ cu alți ani, totuși problema există și va exista atât timp cât asemenea fapte nu sunt cunoscute autorităţilor pentru că minorii supuşi unor astfel de abuzuri nu au curajul, puterea sau oportunitatea de a reclama starea lor de fapt şi conflictele pe care le au cu adulţii care de cele mai multe ori îi controlează fizic şi mental.

Situația s-a schimbat în bine și în ceea ce privește numărul tentativelor de suicid. Dacă în 2012 se înregistra o cifră impresionantă, 24 de cazuri, anul trecut au existat doar 5 cazuri în care copiii au încercat să îşi reglementeze socotelile cu viaţa şi cu neajunsurile şi să apeleze la gestul extrem de suicid.

La sfârşitul anului trecut, în evidenţa DGASPC Ialomiţa se aflau 741 de copii cu măsură de protecţie specială, 442 de tip familial, 225 de tip rezidențial și 71 de tip supraveghere specializată în familie.
În cursul anului 2013 au beneficiat de plasament la asistenţi maternali profesionişti un număr de 135 copii/tineri de pe raza judeţului Ialomiţa.

Din cei 135 copii/tineri,119 au fost plasaţi la asistenţi maternali angajaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa şi 16 au fost plasaţi la asistenţi maternali angajaţi de Fundaţa “New Life” Slobozia.
de natură penală şi morală comise de minori sau de adulţi asupra minorilor.

Minorii reprezintă un obiectiv care ar trebui să preocupe toate forurile educaţionale din ţara noastră. Pregătirea corespunzătoare a generaţiilor viitoare nu trebuie să fie în responsabilitatea unei singure instituții și nu în modul în care se face în prezent. După cum se prezintă situația, dacă nu se iau măsuri urgente, vom asista în viitorul apropiat la o degradare considerabilă a societății românești, și nu sunt cuvinte mari