Zeci de copii din Ialomiţa sunt abuzaţi sexual și emoțional. Mulţi dintre ei au încercat să se sinucidă
Este binecunoscut faptul că județul Ialomița are mulţi asistaţi social pe care trebuie să-i susţină sub o formă sau alta, o sumă impresionantă fiind alocată anual în această direcție. În aceste condiții, implementarea măsurilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricărei persoane aflate în nevoie nu este o misiune ușoară, chiar dacă s-au făcut pași importanți în dezvoltarea şi diversificarea serviciilor sociale specializate.
Anual, regăsim în rapoartele prezentate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa cifre îngrijorătoare cu privire la situaţia acestor persoane aflate într-o situație de risc, dar în special a copiilor.
Cifrele relevă faptul că în judeţul Ialomiţa există mulţi minori cu probleme, care comit fapte cu caracter penal, mulți asupra cărora sunt exercitate tot felul de abuzuri, dar și care încearcă să se sinucidă.
Faptele comise de minorii scăpați de sub control vin să sublinieze, dacă mai era cazul, că atât educaţia cât şi supravegherea generaţiei ce se formează a devenit o problemă naţională, o problemă fără rezolvare pe termen scurt.
Pe parcursul anului 2012, de exemplu, în urma sesizărilor primite de la Parchetele de pe lângă Judecătoriile de pe raza judeţului Ialomiţa, Comisia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Ialomiţa sau instanța de judecată au instituit măsura supravegherii specializate în familie pentru un număr de 80 de copii care au săvârşit fapte penale, dar care nu răspund penal. Majoritatea faptelor comise de aceștia se referă la furt (63 de cazuri), vătămare corporală (3), distrugere de bunuri (13) și relații sexuale cu minori (1).
Nesupravegherea corespunzătoare, situaţia materială precară, mediatizarea excesivă a infracţiunilor comise de adulţi, repercusiunile destrămării unor familii, sunt doar câteva dintre motivele pentru care mulţi minori ajung să comită fapte deosebit de grave în pofida nevinovăţiei fireşti a copilăriei.
O altă cauză care generează astfel de fapte este şi aceea că minorii sunt abandonați, chiar dacă acest abandon are în esenţă un scop nobil şi anume acela că părinţii pleacă în străinătate tocmai pentru a le asigura un trai şi o educaţie mai bune. Uneori, din această cauză, minorii cad pradă deznădejdii şi singurătăţii, bunicii sau alte rude la care sunt încredinţaţi neavând puterea de control firească a părinţilor de drept.
Din datele solicitate primăriilor de pe raza judeţului Ialomiţa a reieşit faptul că la sfârşitul anului 2012 un număr de 697 copii aveau un părinte sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dintre aceștia, 107 fiind în evidenţa DGASPC Ialomiţa cu măsură de protecţie specială.
Tot la fel de îngrijorător este şi faptul că mulţi copii cad pradă abuzurilor celor maturi, a inconştienţei şi a depravării acestora. Este de remarcat numărul destul de mare de minori abuzaţi sexual în anul 2012, fiind sesizate 75 de astfel de situaţii. Acesta este numărul sesizărilor înregistrate de Complexul de Servicii Comunitare Slobozia, număr care nu reflectă integral realitatea, ştiut fiind faptul că multe asemenea fapte nu sunt cunoscute autorităţilor pentru că minorii supuşi unor astfel de abuzuri nu au curajul, puterea sau oportunitatea de a reclama starea lor de fapt şi conflictele pe care le au cu adulţii care îi controlează fizic şi mental.
Aşadar, din raportul prezentat reiese că pe parcursul anului 2012 reprezentanţii Complexului de Servicii Comunitare Slobozia au fost sesizaţi cu privire la 75 de cazuri de abuz sexual, 15 cazuri de abuz fizic, 66 de abuz emoţional, 27 de tulburări comportamentale, 49 de solicitări privind evaluarea minorului după divorţul părinţilor, 11 infracţiuni, 24 tentative de suicid, 174 de solicitări pentru consiliere suportivă, 185 de evaluări persoane şi 65 monitorizări.
Incredibilă pare şi situaţia în care copiii ajung să îşi reglementeze socotelile cu viaţa şi să apeleze la gestul extrem de suicid. Este de neconceput ca un copil care are viitorul în faţă, care ar trebui să se pregătească pentru viaţă să ajungă la concluzia că rostul lui pe lume nu există. Cele 24 de cazuri înregistrate anul trecut ar trebui să îngrijoreze, având în vedere că, în comparație cu alți ani, astfel de situații sunt din ce în ce mai dese.
La sfârşitul anului trecut, în evidenţa DGASPC Ialomiţa se aflau 795 de copii cu măsură de protecţie specială, mare parte dintre măsuri, respectiv 62% fiind de tip familial, plasamente la asistenți maternali, la rude, fapt care generează o oarecare scădere a numărului de copii aflaţi sub protecţie de tip rezidențial, unde anul trecut existau 221 de copii.
Deşi interesul instituţiei pentru supravegherea şi intervenţia în problematica minorilor nu este de neglijat, statistica prezentată este totuşi îngrijorătoare în raport cu evoluţia negativă a faptelor de natură penală şi morală comise de minori sau de adulţi asupra minorilor.
Minorii reprezintă un obiectiv care ar trebui să preocupe toate forurile educaţionale din ţara noastră. Pregătirea corespunzătoare a generaţiilor viitoare nu trebuie să fie în responsabilitatea unei singure instituții și nu în modul în care se face în prezent. După cum se prezintă situația, dacă nu se iau măsuri urgente, vom asista în viitorul apropiat la o degradare considerabilă a societății românești, și nu sunt cuvinte mari.