comenzi la domiciliu cliseru.ro

Zece măsuri care pot salva vieți în caz de inundații

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/05/2014 | Stiri nationale

Prevenirea și pregătirea dezastrelor naturale ajută oamenii și comunitățile să facă față situațiilor dificile, pot salva vieți omenești și evita importante pagube materiale. Prevenția este mai eficientă economic, mai ieftină și durabilă, în comparație cu eforturile de reconstrucție.

inundatii

Potrivit unei analize Habitat for Humanity România, 1 euro investit în prevenție salvează 7 euro investiți în răspuns la dezastre.

Mai jos sunt zece măsuri de prevenție care pot salva vieți în caz de inundații.

  1. Identificați posibilele surse/zone de inundații. Asigurați-vă ca există un traseu (șanț, rigole, conducte) pentru scurgerea apei către zonele joase ale curților, către străzi sau către sistemul de canalizare (dacă există).
  2. Verificați cu atenție fiecare zonă a fundației, asigurați-vă că nu prezintă crăpături, fisuri. Acoperiți intrările sau ferestrele (luminatoarele) către subsoluri/demisol.
  3. Construiți șanțuri de protecție umplute cu balast (French drain) la 1 metru distanță de casă, șanț care să preia apa.
  4. Învățați cum să întrerupeți utilitățile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz și apă, de la întrerupătoarele și supapele principale. Aflați cum funcționează sistemul de încălzire.
  5. Angajați un electrician autorizat care să mute componentele rețelei electrice a casei (întrerupătoare, prize, doze și cabluri) la o înălțime de cel puțin 1 metru față de pardoseală.
  6. Construiți bariere pentru a împiedica apa să ajungă în clădire. Utilizați materiale comune în orice gospodărie, precum scânduri, folie de PVC. Aprovizionați-vă din timp cu minim 10 saci de rafie pentru a fi umpluți cu nisip. Umpleți-i cu nisip și asezați-i unul peste altul, în poziție orizontală, pe lat și nu în picioare. Zidul creat din saci poate proteja intrările în curți,  fundațiile sau chiar intrările în casă.
  7. Realizați protecții metalice care să asigure protecție împotriva pătrunderii apei pentru porți sau intrările în casă.
  8. Izolați pereții fundațiilor cu materiale hidroizolante, pentru a preveni infiltrarea și erodarea de către apă a structurii de rezistență a imobilelor. Pentru hidroizolația pardoselilor, asigurați-vă că există placă din beton la nivelul fundației.
  9. Localizați din timp posibilele zone în care vă puteți adăposti. Interesați-vă la oficialitățile locale dacă proprietatea dumneavoastră se află într-o zonă predispusă la inundații sau cu risc ridicat. Rețineți că și în afara zonelor cu risc înalt se produc deseori inundații. Aflați care sunt semnalele ofciale de avertizare pentru inundații și ce trebuie să faceți când le auziți.
  10. Faceți o copie a documentelor importante (acte de identitate, acte de proprietate, acte de studii). Pregătiți două ambalaje ermetice din plastic (de exemplu: cutie cu capac, folie protecție documente A4): unul pentru copiile actelor, iar celălalt pentru actele originale. Introduceți actele în aceste recipiente, după care ambalați-le încă o dată în pungi de plastic. Puneți aceste obiecte în dulapuri, la o distanță cât mai mare față de pardosea.

inundatii

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity Româniaeste una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a inițiat programul Răspuns la Dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre în comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitățile vulnerabile.

În 2010, un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre Habitat for Humanity România a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastre din lume din anul respectiv.

Habitat for Humanity România, prin „Statul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, poate prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastre legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane). 

Prin programul Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 18.000 de persoane din zece județe. 

Persoană de contact: Loredana Modoran, PR Specialist Habitat for Humanity România, [email protected], 0722.640.229