Virusul West Nile ia amploare în Ialomița
Două cazuri de meningită, provocate de virusul West Nile, au fost confirmate în ultimele trei săptămâni în județul Ialomița. West Nile se transmite foarte ușor, prin înțepătura unui țânțar, și poate declanșa afecțiuni serioase.
Infectarea cu acest virus a fost confirmată la doi bărbați din Slobozia și Buești.
Cel din Slobozia are 63 de ani, iar în urma anchetei epidemiologice pe care au desfășurat-o reprezentanții DSP Ialomița s-a concluzionat că acesta ar fi fost infectat în comuna Bucu, unde bărbatul deține și o suprafață de teren cultivată cu diverse legume. Într-o dimineață s-a trezit cu simptome de greață, însă nu le-a dat prea mare importanță. Acesta s-a prezentat la spital la aproape o săptămână de la primele simptome, iar când a aflat ce are, a suferit un șoc, rămânând și cu sechele neurologice.
Celălalt caz a fost înregistrat în comuna Buești, la un bărbat în vârstă de 67 de ani. Acesta locuiește în apropierea râului Ialomița, mediu propice pentru dezvoltarea larvelor de țânțari. Acest bărbat a fost mai norocos, dezvoltând o formă mai ușoară a bolii.
În afară de aceste două cazuri confirmate, mai există câteva suspiciuni în zona Fetești. Probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino și se așteaptă rezultatele.
Virusul a fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Interesul experţilor faţă de virusul West Nile a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în New York City, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morţi.
Meningita şi encefalita West Nile sunt cauzate de pătrunderea virusului în zona meningelui, membrana care „îmbracă” creierul. Primele simptome apar de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.
Manifestările clinice neuroinvazive reprezintă un procent mic în rândul persoanelor infectate, cele mai multe cazuri de infecţie având tablou clinic asemănător unei viroze sau evoluţie asimptomatică.
Nici pentru cazurile care evoluează cu meningită sau encefalită şi nici pentru cazurile cu tablou pseudogripal diagnosticul nu se stabileşte pe criterii clinice ci pe date specifice de laborator.
Nu există vaccin pentru prevenirea infecţiei cu West Nile. Puteți însă lua măsuri generale pentru prevenirea infecţiei neuroinvazive: împiedicarea dezvoltării habitatelor de ţânţari, prin întreţinerea subsolurilor, vegetaţiei din gospodărie, adăposturilor de animale, depozitarea corespunzătoare a deşeurilor şi evacuarea ritmică a acestora în spaţii special amenajate, îndepărtarea posibilelor obiecte de retenţie a apei de ploaie, împiedicarea accesului în locuinţe a ţânţarilor prin asigurarea cu site la ferestre, utilizarea de substanţe repelente (substanţe care să îndepărteze vectorii), utilizarea de substanţe insecticide în spaţiile în care sunt prezenţi ţânţarii și altele asemenea.