comenzi la domiciliu cliseru.ro

VIP – Voluntariat-Inițiative-Profesionalism, pentru integrarea școlară și socială a copiilor vulnerabili

Miercuri, 22 iulie, a avut loc, în sala Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia, conferința de lansare a Proiectului „VIP – Voluntariat-Inițiative-Profesionalism pentru integrarea școlară și socială a copiilor vulnerabili”, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, în parteneriat cu Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) București și Inspectoratul Județean Școlar Ialomița.

Programul este finanțat din Granturile SEE 2009 – 2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Durata implementării este de 11 luni, iar valoarea totală a finanțării este de 580.005 lei.

Scopul acestui proiect este de a crește șansele de integrare școlară și socială a copiilor vulnerabili din județul Ialomița – din servicii de protecție a copilului și din familii vulnerabile, inclusiv de etnie romă – promovând un model de intervenție în rețea care antrenează și valorizează resursele și inițiativele locale, munca în echipă și solidaritatea socială.

„Știți foarte bine că educația costă, însă lipsa de educație costă și mai mult. Așa că am vrea, în cadrul acestui proiect, atât noi cât și reprezentanții școlii, împreună cu reprezentanții ONG-urilor, să facem un front comun pentru a diminua fenomenul abandonului școlar. În cadrul acestui proiect se va crea o rețea comună, care va avea un sediu comun și care va urmări aceste probleme. La nivel județean va exista un centru comun cu Inspectoratul Școlar, iar la nivel local va fi o colaborare între primărie, școală, biserică, ONG-uri și alții. Pentru început, pornim acest proiect în 21 de comunități locale, urmând ca, după aceea, în urma experienței pe care o căpătăm, să ne mai extindem în alte comunități în așa fel încât, la sfârșitul proiectului, să ajungem la 35 de comunități”, a declarat directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu.

Proiectul se va desfășura pe mai multe niveluri, iar nivelul strategic se va încheia cu un plan județean de atragere a copiilor la școală și, implicit, diminuarea abandonului școlar, vor fi sensibilizate comunitățile locale, autoritățile și școlile, în așa fel încât fenomenul să fie redus, printr-o serie de activități la nivelul școlilor și primăriilor.  Vor avea loc cursuri de formare, atât cu reprezentanții autorităților locale, cu profesori și educatori din școli, dar și din centrele de plasament. Un accent deosebit în cadrul acestor cursuri se va pune pe munca în echipă.

De asemenea, se va iniția un curs în care reprezentanții autorităților locale și ai școlilor vor fi învățați să scrie proiecte, pe care să le depună la Fondul Român de Dezvoltare Socială, dar și la alte organisme.

Totodată, va fi creată o rețea de voluntariat la nivelul comunităților, pentru a ajuta la diminuarea acestui fenomen.

„Abandonul, știm foarte bine, este o formă a eșecului școlar. Diminuarea abandonului a fost tot timpul un obiectiv principal al tuturor școlilor și, implicit, al Inspectoratului Școlar. În momentul în care ni s-a propus intrarea în acest proiect, nu am putut decât să mă bucur. În primul rând, datorită temei pe care dumnealor au ales-o, iar acel deziderat spre care doream să ne îndreptăm și noi,  aducerea la școală a comunității, a familiei și împreună să contribuim la diminuarea abandonului, iată că poate fi îndeplinit. Și în al doilea rând, sunt sută la sută convinsă de profesionalismul partenerilor noștri. Măsura acestei seriozități a fost dată de-a lungul timpului (…) și nu putem, împreună, decât să avem succes în acest proiect”, a declarat Luminița Barcari, inspector școlar general al IȘJ Ialomița.

Mai multe articole de la obiectiv.net: