Violenţa domestică, în atenţia autorităţilor şi ONG-urilor
În judeţul Ialomiţa, două dintre femeile abuzate de soţii lor au decedat din cauza loviturilor
Apanajul oamenilor slabi este violența, iar manifestarea ei în sfera domestică nu mai este un secret pentru nimeni. Pentru a căuta și găsi noi metode în vederea combaterii violenței casnice, instituțiile abilitate s-au întrunit vineri, 15 iunie, în cadrul unui seminar intitulat ”Prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor, adolescenților și femeilor precum și protecția victimelor și grupurilor de risc”.
Consiliul Județean Ialomița și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița au fost gazdele acestui seminar de informare la care au luat parte și reprezentanți ai Asociației Naționale a Universităților Populare – ANUP – International, alături de Organizația Exchange House din Dublin, Irlanda.
Paul Marcu, directorul DGASPC Ialomița, a punctat faptul că, prin astfel de întâlniri, se poate învinge mentalitatea conform căreia dacă a dat soțul sau mama o palmă nu se întâmplă ceva. ”Avem personal abilitat, iar pe măsură ce anii trec oamenii au încredere în noi și ni se adresează, iar prin astfel de parteneriate învățăm lucruri noi. Vreau să fie un adevărat schimb de idei, de experiențe”, a mai adăugat Paul Marcu.
În cadrul seminarului s-a făcut și prezentarea activității Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie de către Manuela Iordache, șeful centrului. ”Foarte importante sunt consilierea psihologică, dar și suportul emoțional
Centrul funcționează din anul 2007, oferind pentru maximum 60 de zile sprijin celor care suferă din cauza violenței. De la deschidere până în prezent, centrul a găzduit 245 de persoane, prin care înțelegem și copiii victimelor”, a explicat Manuela Iordache.
Majoritatea cazurilor de violență domestică vine din mediul rural, foarte puține victime din urban apelează la acest centru. Dintre femeile abuzate de soții lor, doar 4 au divorțat, în timp ce două victime au decedat din cauza loviturilor.
Cu toate că femeile sunt destul de informate cu privire la drepturile lor, precum și asupra riscurilor la care se expun în momentul în care revin în familie, acestea aleg să se rupă total de soțul violent foarte greu și în număr foarte mic. Desigur că suferința cea mai mare se abate asupra minorilor care cad, la rândul lor, pradă bătăilor sau violenței verbale.
Factorul cultural este decisiv
Seminarul de informare cu privire la violența domestică a adus în atenția participanților faptul că agresivitatea atinge cote alarmante în comunitățile de romi, mai ales că femeile nu îndrăznesc, de frică și din pricina educației, să apeleze la instituțiile în drept. Totodată, discriminarea etnică este prezentă în societatea românească, oricât de mult am nega acest aspect.
Celor prezenți la seminar li s-a explicat faptul că pentru a lucra cu populația dezavantajată care se confruntă cu violența domestică este nevoie de o serie elaborată de deprinderi și cunoștințe.