comenzi la domiciliu cliseru.ro

VIDEO – Slobozia: Polaris majorează din nou tarifele la gunoi, „șantajat” de Vivani

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/04/2018 | Locale Ialomita

Consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat joi, 26 aprilie, majorarea tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților, percepute de SC Polaris M Holding SRL Constanța.

La ședința Consiliului Local au participat prefectul județului, Gigi Petre, dar și reprezentatul Polaris, Adrian Picoiu.

În cadrul ședinței s-a discutat foarte mult despre „șantajul” pe care îl practică societatea Vivani asupra societății Polaris și, implicit, asupra administrației locale, conștientizând faptul că statutul de administrator cu capital exclusiv privat îi conferă posibilitatea de a solicita oricând și cu orice preț majorarea tarifului la depozitare.

Această atitudine a administratorului depozitului față de municipiul Slobozia durează din ianuarie 2016, iar consecința neacceptării prețului majorat este aceea de a îngrădi accesul în depozit a mașinilor Polaris pentru depozitarea deșeurilor și blocarea întregii activități de salubritate în Slobozia (mai multe detalii în video).

Discuțiile pe această temă au durat mai mult de o oră, pentru ca, în final, consilierii să accepte, cu 12 voturi pentru, un vot împotrivă și 6 abțineri, majorarea tarifelor.

Așadar, printr-o adresă trimisă pe 20 martie, la Primăria Slobozia, SC Polaris M Holding, operatorul de salubrizare al municipiului Slobozia, solicita majorarea tarifelor pentru activitatea de colectare separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat.

Potrivit adresei, această solicitare vine ca urmare a majorării (impunerii) tarifului pentru depozitarea deșeurilor în Depozitul zonal aparținând SC Vivani Salubritate SA, societate în reorganizare, de la 72,40/tonă fără TVA, la 99,92 lei/to fără TVA și a creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 lei la 1.900 lei.

Față de cele actuale, tarifele solicitate sunt mai mari cu 18% pentru persoane fizice și 15% pentru agenții economici.

„Deși ultima modificare a tarifului, ca urmare a creșterii tarifului la depozitare a fost aprobată în luna septembrie 2017 (o creștere cu 24% a tarifului la depozitare), constatăm cu surprindere că după șase luni administratorul depozitului solicită din nou majorarea tarifului, de această dată cu 36%. Din verificarea documentelor transmise de SC Vivani Salubritate rezultă că tariful impus este artificial majorat, punând autoritatea publică locală în situația de a împovăra populația și agenții economici din municipiul Slobozia. (…) Au fost cerute justificări de către Primăria Slobozia cu privire la măsura majorării tarifelor privind activitățile specifice serviciului de salubrizare, către administratorul depozitului, însă răspunsul a fost evaziv și nefundamentat”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Vivani susține că la finele anului 2017 a achiziționat o stație de tratare Levigat, rezultat în urma depozitării deșeurilor municipale/menajere, la care se folosesc materii prime și materiale consumabile, prin această achiziție justificând creșterea cheltuielilor privind materiile prime și materiale pentru anul 2018

Astfel, tariful propus va fi pentru agenții economici de 240,46 lei/u.m, fără TVA (286,15 lei cu TVA), iar pentru populație 5,8 lei cu TVA. Cuantumul taxei speciale de salubritate va rămâne neschimbat. Tarifele vor intra în vigoare începând cu 1 mai 2018.

Citește și:

Consiliul Județean Ialomița vrea să aibă propriul depozit de deșeuri