VIDEO: Intervenții după un cutremur de intensitate mare, la Slobozia
Sunt autoritățile pregătite să gestioneze situațiile de urgență determinate de producerea unui cutremur de mare intensitate? Vedeți cum au acționat, joi, 6 iunie, componentele Sistemului Județean de Management al Situațiilor de Urgență în urma unui cutremur de pământ, cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, care a produs numeroase victime și pagube materiale în municipiul Slobozia.
Săptămâna trecută, joi, 6 iunie, locuitorii din municipiul Slobozia au asistat, timp de câteva ore, la o simulare a unor intervenții în urma unui cutremur de mare intensitate. Scenariul propus de autorități a fost unul înfricoșător: un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, în urma căruia s-au înregistrat pierderi şi distrugeri însemnate, Ialomiţa numărându-se printre judeţele cel mai grav afectate.
În municipiul Slobozia s-a înregistrat un număr total de 918 victime (răniţi, decedaţi şi dispăruţi), au fost afectate scările interioare ale Colegiului Naţional “Mihai Viteazu”, iar o parte dintre elevi au rămas captivi la etajele superioare, s-a produs un incendiu la S.C. Muncă şi Producţie S.A. (Casa Modei), blocurile 160, MFA1 şi MFA2 au structura de rezistenţă afectată existând pericol de prăbuşire, iar conducta de distribuţie a gazului metan a fost fisurată pe o lungime de 350 metri pe bulevardul Matei Basarab, în faţa Palatului Administrativ, existând pericol de explozie. De asemenea, mai multe persoane au reușit să se evacueze pe sediul Primăriei Slobozia şi pe sediul BRD Slobozia, fiind necesară recuperarea acestora.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița, colonel Constantin Nae, s-a declarat mulțumit de modul cum a decurs exercițiul, mai ales că, spre deosebire de celelalte simulări, a avut câteva elemente de noutate.
Unul dintre ele a fost coordonarea între comitetul local pentru situații de urgență Slobozia și comitetul județean, venindu-se cu propuneri pertinente de îmbunătățire a intervențiilor. O altă noutate a fost participarea a două echipaje de la ISU București, cu un punct medical avansat, pentru victime multiple, dar și echipa de salvatori voluntari SARS Unitatea zonală Muntenia.
În cadrul exerciţiului au fost simulate activităţi de salvare a persoanelor surprinse în diferite medii, respectiv salvări de la înălţime, salvări de sub dărâmături, acordarea primului ajutor calificat, precum şi de stingere a unor incendii. Exercițiile care au atras privirile tuturor au fost desfășurate de Serviciul de Căutare – Salvare – unitatea zonală Muntenia (SARS-UZM), care a făcut mai multe demonstrații cu o dronă.
„În urma acestui exercițiu, toți am avut de învățat. De la forțele participante, până la cetățeni. Acum, doamne ferește de o situație reală”, a afirmat Constantin Nae.
Da, într-adevăr, Doamne ferește de o situație reală, pentru că foarte puține lucruri care se fac la o simulare se vor și aplica în momentele de haos, în primele ore de la cutremur. Realitatea este că în afară de efectivele care vor fi în unități, nimeni nu va interveni pentru salvare, nimeni nu-și va lăsa familia în dezastru să vină să salveze alte vieți. Așa că nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu avem parte de așa ceva.
În cadrul aplicaţiei, au fost angrenate forţe şi mijloace ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slobozia cu structurile subordonate, subunităţi specializate ale Detaşamentului de pompieri Slobozia din cadrul I.S.U. Ialomiţa, Serviciul de Căutare – Salvare – unitatea zonală Muntenia şi gruparea operativă a I.S.U.M. Bucureşti, Poliţia Locală Slobozia, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Ialomiţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Oficiul de Telecomunicaţii Speciale Ialomiţa, U.M.01416 Slobozia, U.M. 01448 Slobozia, Filiala de Cruce Roşie Ialomiţa precum şi servicii deconcentrate şi descentralizate coordonate de Instituţia Prefectului.