Victor Moraru a fost validat președinte al Consiliului Județean Ialomița, iar Ionel Gae și Grigore Emil Cătălin – vicepreședinți
Vineri, 24 iunie, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Ialomiţa, s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Ialomiţa pentru legislatura 2016-2020.
Ședința a început cu câteva stângăcii, controverse legislative între secretarul județului și prefect, cu emoții și greșeli gramaticale gen „mea culpa este a mea”, dar și fără aer condiționat într-o sală în care s-au investit milioane. Au existat însă două ventilatoare alimentate la un moment dat cu… gheață și care, odată pornite, luau pe sus cam toate hârtiile de pe mese.
Una peste alta, ședința s-a desfășurat cu bine, în prezența deputatului Marian Neacșu, europarlamentarului Victor Negrescu, senatorului Marian Pavel, deputaților Mihăiță Găină, Cristina Pocora, Aurelian Ionescu, ex-vicepreședintelui C.J. Ștefan Mușoiu, a primului președinte al C.J. Ialomița, Iulian Zaharia, a primarilor, șefilor serviciilor deconcentrate etc.
Așadar, Consiliul Județean Ialomița va avea în continuare în componență 31 de consilieri, din trei formațiuni politice: PSD 18 mandate, ALDE 3 mandate și PNL 10 mandate.
Până la validarea consilierilor județeni și a președintelui, ședința a fost prezidată de cel mai în vârstă consilier, Ciprian Viorel Rădulescu (PSD), născut în anul 1949, asistat de doi dintre cei mai tineri consilieri, Ianc Ion Octavian (1984) și Luminița Trifan (1983).
După validarea consilierilor județeni, Victor Moraru și-a preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Ialomița pentru perioada 2016 – 2020, fiind votat de 21 de consilieri din cei 31 (66%).
„Sunt emoționat, pentru că dumneavoastră, consilierii județeni și cetățenii județului Ialomița, m-ați desemnat astăzi să-i reprezint pe cei 260.000 de locuitori ai acestui județ. (…) Știu că nu este o misiune ușoară ceea ce avem de făcut, știu că oamenii așteaptă foarte mult de la noi, iar prin alegerea făcută de către ei, înțeleg că eu și echipa de consilieri județeni nu avem voie să-i dezamăgim. Am avut ocazia în cei 16 ani de administrație locală să cunosc problemele cetățenilor.
Însă această perioadă de precampanie și campanie electorală mi-a întărit convingerea că, indiferent de problemele pe care le are județul, cetățenii speră să fie mai bine. Îmi doresc ca Instituția Consiliului Județean Ialomița să devină un model de administrație în Ialomița, în România, dar și în Europa (…). Trebuie să înțelegem că Prefectura, Consiliul Județean Ialomița, instituțiile deconcentrate, agenții economici și, bineînțeles, societatea civilă, avem un singur proiect, iar acest proiect se cheamă „Ialomița noastră”.
De acum înainte îmi doresc ca noi toți să înțelegem că Ialomița este într-o competiție cu celelalte 41 de județe din România, că locuitorii județului Ialomița sunt în competiție cu cei 500 de milioane de locuitori ai Europei. Ține doar de noi să demonstrăm că instituțiile din Ialomița nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din România și din Uniunea Europeană.
De la 1 ianuarie am lucrat împreună cu o echipă de colegi la realizarea unei strategii de dezvoltare reală a județului Ialomița și am tras câteva concluzii. Ne dorim ca în următoarea perioadă să investim și să ne preocupe câteva domenii importante. Pentru ca cetățenii ialomițeni să se simtă bine în județul lor este nevoie în primul rând de servicii mai bune de sănătate și, pentru a avea aceste servicii, vom avea un program județean prin care vom dota toate dispensarele comunale la cele mai înalte standarde pentru a se putea interveni în cel mai rapid moment. Vom identifica în parteneriat cu autoritățile publice locale și cu Casa de Sănătate soluții pentru ca în fiecare comună să existe un dispensar bine dotat și, foarte important, să găsim medici pentru fiecare localitate.
Ne dorim servicii mai bune în educație, reabilitarea și dotarea instituțiilor școlare cu materiale didactice, sprijinirea învățământului dual pe care îl considerăm necesar în vederea adaptării absolvenților la nevoia pieței de muncă. Bineînțeles și îmbunătățirea infrastructurii edilitare, finanțarea de la bugetul Consiliului Județean a proiectelor propuse de autoritățile publice locale în parteneriat cu societatea civilă. Sigur că un domeniu foarte important pe care îl consider motorul dezvoltării județului Ialomița este creșterea absorbției fondurilor europene.
Pentru ca județul Ialomița să se poată dezvolta în următoarea perioadă, absorbția fondurilor europene, parteneriatul public-privat, și bineînțeles fondurile naționale reprezintă cele trei oportunități pe care noi nu trebuie să le pierdem. Modul în care vom ști să realizăm conexiunea între cele trei surse de finanțare ne poate garanta rezolvarea unor probleme structurale necesare trecerii la un județ cu o calitate mai bună a vieții. (…) Adăugăm la acestea, proiecte pe cultură, sport, tineret.
Cele câteva proiecte, primele pe care le vom aborda în următoarea perioadă, sunt de realizare a unui program județean pentru sportul de masă. Înființarea unui centru de tineret județean, cu filiale în fiecare localitate și, bineînțeles, înființarea de ansambluri folclorice la nivelul școlilor din Ialomița în parteneriat cu autoritățile publice locale, cu Inspectoratul Județean Școlar și Consiliul Județean, dar și susținerea sportului de performanță. Obiectivul general al strategiei noastre este acela de a atrage investiții publice și private în județul nostru, care la rândul lor să aducă creșterea numărului de locuri de muncă și evident creșterea calității vieții în județul nostru.
Noua echipă a Consiliului Județean Ialomița, constituită din oameni din toate categoriile de vârstă și profesionale, poate să performeze. Iar eu vă garantez că nimic nu va fi mai important în următoarea perioadă decât cetățenii din județul Ialomița. (…)
Personal, îmi doresc să readucem această instituție ca fiind una dintre cele mai importante din țară. Profit de ocazie ca să mulțumesc tuturor celor care timp de 25 de ani de activitate au contribuit la binele acestui județ (…)”, a declarat Victor Moraru.
De asemenea, au fost aleși cei doi vicepreședinți care îl vor seconda pe Victor Moraru, unul de la PSD și unul de la ALDE, propunerile fiind Grigore Emil Cătălin și Ionel Gae.
Cu 21 de voturi pentru, cei doi au fost aleși vicepreședinți ai Consiliului Județean Ialomița.
Componenţa noului Consiliu Judeţean pentru mandatul 2016-2020 este următoarea:
Moraru Victor – președinte (PSD), Grigore Emil Cătălin – vicepreședinte (PSD), Gae Ionel – vicepreședinte (ALDE), consilieri: Barcari Rodica – Luminiţa, Bănescu Viorel – Vivari, Chidu Tudoriţa, Constantin Gheorghe, Cristea Valentin – Marius, Crunţeanu Daniel – Eugeniu, Fuerea Sorin, Gheorghe Stelică, Gore Mihai, Herea Gheorghe, Ianc Ion – Octavian, Maftei Gică, Manea Gigi, Matache Anton, Mitran Elena, Nedu Marin, Nica Viorel, Nunu Ion, Oancea Stela, Prepeliţă Constantin, Răceanu Gabriel, Rădulescu Ciprian – Viorel, Soare Dragoş, Stoian Dorin – Cătălin, Stoica Sofiea, Tanasă Gheorghe, Trifan Luminiţa, Vasilescu Constantina.
Ultimul punct de pe ordinea de zi a vizat organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Ialomiţa.