comenzi la domiciliu cliseru.ro

Viceprimarul Sloboziei, schimbat din funcție în timp ce se afla în concediu. „Dreapta unită” a boicotat ședința!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
09/06/2014 | Locale Ialomita

După ce a încercat, împreună cu alți lideri ai partidelor de dreapta, să răstoarne „carul mare” al PSD din Consiliul local Slobozia, Cezar Zamfir a plecat în concediu în afara țării. Concediul era, se pare, programat de anul trecut, pe când liberalii nu aveau gând de răzmerițe în USL. Numai că graba a stricat treaba.

Este cunoscut faptul că după destrămarea USL, la finele lunii februarie, Cezar Zamfir, alături de mulți alți liberali numiți în funcție pe linie politică, a fost menținut în funcția de viceprimar al municipiului Slobozia, considerându-se, la vremea respectivă, că nu e cazul schimbării lui. Social-democrații au gândit, probabil, că menținându-l pe Cezar în funcție, voturile consilierilor liberali vor fi de un real ajutor în momente dificile. Au trecut aproape patru luni de atunci, iar PNL a decis, la nivel central, să se alieze cu PDL.

Un motiv în plus să fie schimbate lucrurile și în teritoriu. Astfel că liberalii, democrat-liberalii și ecologiștii s-au gândit că acesta este momentul coagulării dreptei în consiliul local Slobozia și preluării controlului. Numai că lucrurile s-au complicat, negocierile cu cei de care depindea soarta „revoluției”, respectiv PP-DD, ducându-se pe apa sâmbetei… Acea sâmbătă în care „dreapta unită” a admis, în final, că… „a înfrânt”.

Neavând sprijinul celor doi consilieri PP-DD, dreapta unită a rămas înțepenită în tranșee, uitându-se la PSD cum atrage de partea sa Partidul Poporului. Mai mult, PSD nu a ezitat să-i propună lui Gabi Mușat funcția de viceprimar în locul lui Zamfir, așa cum au ezitat „revoluționarii”, care și-au dorit în primă fază păstrarea lui Zamfir și numirea lui Gigi Manea în locul lui Valentin Băcanu.

Astfel că, la numai câteva zile de la conferința de presă a Dreptei (n.r. 31 mai), a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului local, pentru vineri, 6 iunie, la inițiativa mai multor consilieri PSD, pe ordinea de zi fiind un singur punct și anume schimbarea din funcție a lui Cezar Zamfir.   Anunțul l-a luat oarecum prin surprindere pe Zamfir, acesta aflându-se în concediu în Turcia, Grecia etc…

„Cum ați caracteriza niște oameni care știind că nu sunt în țară și nu-mi pot exercita votul și poziția convoacă, de urgență, ședința de consiliu local pentru a mă schimba din funcție? Aștept epitete”, posta acesta pe Facebook, marți, 3 iunie.

Oare se aștepta să fie întâmpinat cu flori după ce a aruncat mănușa?

În după amiaza zilei de marți, 3 iunie, reprezentanții PP-DD au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au dorit să facă anumite precizări cu privire la poziția lor în Consiliul local.

Mario Caloianu, președintele PP-DD Ialomița, sublinia că partidul nu va face jocul politic al dreptei reunite și nici alianțe pentru o poziționare mai bună în virtutea viitoarei campanii prezidențiale, ci va vota pentru Slobozia.

„Nu se poate spune că PP-DD trădează sau avantajează o formațiune politică sau alta, pentru că vorbim despre un partid care are identitatea sa. Nu se pot pune în discuție acuze din partea dreptei, pentru că dreapta, știți foarte bine, vine din stânga. Nu se poate pune problema acuzelor din partea stângii, pentru că stânga tocmai a terminat o alianță cu dreapta. (…) Dar pot face o alianță stabilă cu o dreaptă fărâmițată, compusă din patru-cinci partide?  (…) Îmi doresc ca Gabi Mușat să fie viceprimar și, indiferent de situație, principalul obiectiv al unui partid este să aibă membrii în funcție care pot participa în decizia unei guvernări, indiferent că este locală, județeană sau centrală”, spunea Caloianu.

Și, totuși, am sesizat că Gabi Mușat are o atitudine rezervată în ceea ce privește nominalizarea sa ca viitor viceprimar. Poate și din cauza presiunii exercitate asupra lui în ultima perioadă, dar și acuzelor unora.

gabi musat„A fi viceprimar nu este chiar atât de simplu cum se crede. Tot aud ciolan, ciolan! Nu sunt un om care nu are ce mânca acasă. Nu îmi lipsește nimic. Nu accept această funcție pentru ciolan. Va fi o experiență pentru mine, am ce să învăț. Nu pot spune că nu vreau să fiu viceprimar, dar nu la modul în care mi se spune, că alerg după ciolan. Am fost întrebat câți bani am luat ca să accept funcția. Vreau să vă spun că nici în glumă să nu mai faceți asemenea afirmații. Nu am luat niciodată nimic de la nimeni”, reclama Gabi Mușat.

Și a venit și mult așteptata ședință de Consiliu local. La ora 14.00, în sală se aflau doar reprezentanții PSD și PP-DD. Poate pentru a nu avea surprize la votul secret, „dreapta unită” a lipsit de la ședință. Puternică opoziție, nu-i așa? Ședința putea fi interesantă. Însă, totul a fost doar o formalitate, chiar dacă mulți speculau o mică surpriză din partea consilierului Vasile Olaru. Nu a fost cazul, însă.

Ca să vedeți coincidență, președintele de ședință a fost chiar Gabi Mușat, propus în funcția de viceprimar. Deși puțin emoționat, acesta a reușit să prezideze până la final scurta ședință de consiliu. În urma numărării voturilor s-a decis: cu 11 voturi pentru, viceprimarul a fost demis.

La finalul ședinței, consilierul Emil Constantinescu a ținut să spună câteva cuvinte:

„Nu este o plăcere pentru noi că am fost obligați să facem această ședință, dar am fost determinați de poziția foștilor noștri colegi de alianță, fapt pentru care le transmitem că cei care sunt inconsecvenți în atitudine și, până la urmă, își depășesc atribuțiile, chiar în interiorul formațiunilor politice, vor păți la fel. Nu este o amenințare, este o constatare. Constatăm că suntem serioși în programul nostru pe care l-am propus acum doi ani la începutul mandatului și vrem în continuare să demonstrăm populației municipiului că suntem serioși în demersul nostru de administrare a acestui municipiu”, spunea acesta.

Și consilierul Sava a avut câteva precizări de făcut, propunând legiferarea cumva a „bunului simț în politică” și a demisiei de onoare, pentru a nu mai fi nevoiți să ia astfel de măsuri când cineva trădează.

 „Domnul, de acum fost viceprimar Zamfir, s-a strâns el acolo, a coagulat dreapta și a cimentat-o până când a sfărâmat-o. Mai grav este că a adus niște acuzații, jigniri, la adresa colegilor din consiliul local. Povestea el cum că vrea el să revitalizeze comisiile din Consiliul local, direcțiile, și să le pună la dispoziția cetățeanului. Doamne, Maica Domnului, cred că nu e întreg la cap. A avut direcții, servicii pe care le-a coordonat. Cine l-a împiedicat să le pună la dispoziția cetățeanului? (…) Poliția locală, SPAS-ul… Direcția de Cultură… De exemplu, la sărbătorile municipiului Slobozia, pe care trebuia să le coordoneze, el făcea scenarii apocaliptice, ca să acapareze puterea în Consiliul local și la câte și mai câte. Eu am înțeles că nu ar fi avut girul partidului, dar nu mă interesează, e treaba lor. Dar acest fapt i-a îndârjit pe toți și ne-a jignit pe toți. Absolut pe toți. Chiar și pe cetățeni. Și am procedat în consecință. Nu putem lucra cu un om care este inconsecvent. Vom lucra cu domnul Mușat. Simplu”, spunea primarul municipiului, Alexandru Stoica.

Așadar, în curând va exista o nouă ședință de Consiliu în cadrul căreia se va vota noul viceprimar, singura propunere, până în prezent, fiind avocatul Gabi Mușat.