comenzi la domiciliu cliseru.ro

Viceprimarul municipiului Slobozia, Rudolf Gradea: Stația de tratare a apei este departe de finalizare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/09/2020 | Locale Ialomita

Slobozia: Stadiul lucrărilor la stația de tratare a apei cu filtre de cărbune activ și osmoză inversă a fost prezentat vineri, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de către viceprimarul Rudolf Gradea și de primarul interimar Gabriel Mușat.

Conferinta Presa Primaria Slobozia
Conferință de Presă Primăria Slobozia

Potrivit acestora, lucrările la stația de tratare nu sunt nici pe departe aproape de final, așa cum se susține public, din contră, acolo existând probleme tehnice care ar putea amâna finalizarea proiectului până anul viitor.

După ce în luna iulie, printr-un act adițional, a fost aprobată prelungirea termenului de execuție până la 26 septembrie 2020, constructorul a solicitat recent prelungirea termenului până la finele anului din cauza unor modificări cerute în proiect.  Această nouă cerere de amânare va fi analizată de către colectivul de implementare a proiectului din cadrul Primăriei Slobozia.

Rudolf Gradea
Rudolf Gradea

„Cetățenii din Slobozia trebuie să știe foarte exact stadiul lucrărilor de acolo, pentru că deja există discuții în oraș potrivit cărora proiectul realizării stației de tratare ar fi într-un stadiu avansat, ba chiar aproape finalizat, că lucrurile sunt bine și totul este ok. Însă, vreau să știți cu toții că acel contract pentru realizarea acestei investiții avea termen de finalizare martie 2020. Printr-un act adițional acest termen a fost prelungit până în septembrie 2020, însă pe 17 august, constructorul a mai cerut o prelungire, până pe 30 decembrie 2020.  În concluzie, nici pe departe stadiul lucrărilor de acolo nu se îndreaptă spre o finalizare apropiată. Mai mult, ieri a avut loc la sediul primăriei o ședință de lucru între constructor, proiectant și colectivul de implementare al proiectului (…) Concluziile, din punctul meu de vedere, nu sunt deloc fericite. În sensul că proiectantul nu vrea să-și asume lucruri care nu au legătură cu soluția proiectată de el, constructorul cerând diverse modificări ale proiectului. Proiectantul nu are cum să-și asume așa ceva, pentru că sunt niște bazaconii. Oamenii sunt mințiți la ora actuală. Lucrările nu sunt deloc spre finalizare, ba mai mult decât atât, există acte adiționale peste acte adiționale care prelungesc perioada de execuție. Și tot spunându-se așa prin oraș, că mai avem puțin și gata, inducem în conștiința locuitorilor niște așteptări care nu sunt conforme cu realitatea. (…) ”, a declarat viceprimarul Rudolf Gradea.

Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor este undeva la 70%, însă până nu se găsește o soluție tehnică  asumată și de constructor și de proiectant cu privire la anumite lucrări esențiale în parcursul proiectului, această stație de tratare nu va fi finalizată nici în septembrie 2021.

„Această stație de tratare, așa cum este contractul astăzi și cum se desfășoară lucrurile acum, nu o să fie gata nici în septembrie 2021. Pentru că sunt probleme tehnice foarte mari, iar constructorul discută despre tot felul expertize, despre tot felul de.. prostii. (…) În concluzie, stadiul lucrărilor este foarte întârziat, constructorul nu-și respectă nici pe departe graficul de lucrări, mai are și alte probleme, proiectantul nu poate să-și asume toate bazaconiile pe care le propune constructorul. Din punctul meu de vedere, acest proiect va fi finalizat mult mai târziu decât spune lumea. Cetățenii au niște așteptări, pentru că li se livrează aceste așteptări. Iar ce se livrează nu este corect, nu este realitatea”, a adăugat Rudolf Gradea.

De asemenea, viceprimarul Gabriel Mușat, care a preluat temporar atribuțiile primarului al cărui mandat a încetat înainte de termen, spunea că acest proiect mult așteptat de cetățenii din Slobozia a avut toate condițiile pentru a fi implementat, însă acum are multe șanse să fie ratat.

Acesta a negat faptul că apariția publică pe subiect ar avea legătură cu perioada electorală în care ne aflăm, susținând că până acum cei doi viceprimari nu au avut „în grijă”  proiectele majore, acestea fiind asumate și coordonate de primar. Mai mult, la un moment dat, acestora le-au fost retrase multe dintre atribuții, fiind excluși cumva din comandă și rămânând, în opinia acestora, doar cu atribuții „de decor”.

Gabriel Musat
Gabriel Mușat

„Este vorba despre implementarea unui proiect de importanță, apa, pe care cetățenii din Slobozia o așteaptă de atâta timp.  A avut 4 milioane de lei din bugetul primăriei, a avut patru milioane de la Consiliul Județean. Dacă un astfel de proiect care putea fi implementat în condiții normale, în trei patru luni, l-ai ratat, nu știu ce să mai cred. Acest proiect trebuia să fie gata. Nu are legătură cu politica. Are legătură cu oamenii. Dacă nu am fi ieșit public acum, iar peste o lună, două, trei, se va întâmpla ceea ce nu dorim să se întâmple, m-ați fi întrebat toți de ce nu am luat atitudine la momentul în care am aflat. Avem o săptămână de când am preluat conducerea primăriei, ne-am edificat foarte bine cu privire la ce se întâmplă în primărie și am considerat că este de datoria noastră să venim să spunem cum sunt lucrurile la momentul acesta. Și sunt doar câteva”, a conchis Gabriel Mușat.