Vicepreședintele UAP din România, Gheorghe Dican, la Salonul de primăvară: „Trebuie să faci din artă o politică de stat”
Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia a deschis miercuri, 3 mai, în sala de expoziții temporare, cea de-a XXII-a ediție a Salonului de primăvară.
În condițiile în care clădirea Centrului Cultural „Ionel Perlea” este în renovare, membrii Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Slobozia, Ialomița au găsit soluția de a-și expune lucrările la Muzeul Național al Agriculturii.
Sub genericul „Arte vizuale”, vernisajul a cuprins lucrări ale unor artiști din Câmpia Bărăganului, unii dintre ei fiind expozanți în acest format încă din anii ´70.
La evenimentul cultural au participat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, vicepreședintele C.J. Alexandru Dinu, prefectul județului Ialomița Marin Constantin, reprezentanți ai unor instituții de cultură de la nivel județean, președintele UAP filiala Slobozia, Ialomița, Gheorghe Petre, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gheorghe Dican, dar și mulți alți iubitori de artă.
„Am remarcat în cadrul expoziției lucrarea “Bolomey- ruine”, o pictură pentru care o felicit pe doamna Smeianu, în care este redat Conacul Bolomey într-o stare pe care, din fericire, nu vom mai avea ocazia să îl vedem, date fiind lucrările ample de restaurare care vor reda strălucirea de odinioară a acestui ansamblu arhitectonic. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în investiția de acolo pentru a reda acest conac în circuitul cultural și, de ce nu, artistic. Vă spun în premieră că pe 1, 2 sau 3 septembrie vom avea loc acolo un spectacol, Bolomey Fest, și sper să fie o reușită. Suntem datori ca oameni care ocupăm vremelnic funcții în administrație, dincolo de ceea ce facem în infrastructura pe care încercăm să o reabilităm, că vorbim de infrastructura rutieră, sănătate, educație, să ne aplecăm către cultură. Și dacă nu reușim să vă ajutăm, cel puțin să nu vă încurcăm. Eu zic că parteneriatul nostru este unul deja arhicunoscut în momentul de față și funcționează foarte bine. În calitate de președinte al Consiliului Județean, mă bucur că astfel de manifestări sunt organizate în județul nostru și încurajez artiștii locali să continue să-și expună lucrările și să aducă bucurie și inspirație comunității noastre. De asemenea, invit și publicul să viziteze salonul și să se bucure de frumusețea și creativitatea acestor lucrări de artă. În numele Consiliului Județean, doresc să felicit organizatorii și artiștii pentru munca și pasiunea lor”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
În cadrul Salonului de primăvară putem vedea lucrări reprezentând portrete, peisaje câmpenești, dar și secvențe de peisaj din orașele Slobozia și Călărași, simboluri vegetale, lumea acvatică, dar și a visului, neliniștile interioare, copilăria, dar și multe altele, toate reprezentând viziunea artiștilor despre viață.
„Eu sunt un consumator de artă și este adevărat că ar fi bine să fim cât mai mulți consumatori de artă. Am acasă tablouri de mare valoare sentimentală, o investiție de suflet, fără mari valori materiale. Recunosc, vă invidiez uneori. Meseria de artist este singura care nu este de vocație, ca aceea de profesor, inginer sau medic, a fi artist ține de har, de talent. Vă felicit astăzi și vă mulțumesc pentru că ne bucurați cu tot ceea ce faceți și vă asigur de întreg sprijinul meu. Ce-i drept, noi autoritățile avem obligația morală să vă promovăm, să vă încurajăm și să vă cumpărăm arta. Ne faceți mândri că suntem ialomițeni. Operele voastre de artă sunt cu adevărat captivante și este evident că fiecare piesă a fost creată cu mare grijă și pasiune. Vă mulțumesc pentru invitație și vă rog să continuați să împărtășiți talentul vostru cu lumea”, a declarat și prefectul Marin Constantin.
În cadrul evenimentului s-a vorbit mult de condiția artistului și a artei în aceste vremuri incerte și în plină transformare, afirmându-se chiar că este o dovadă de mare curaj când artistul reușește să creeze, să se întrețină din artă, să facă artă de calitate.
De asemenea, s-a adus în discuție necesitatea inițierii unui program de achiziție a unor lucrări de către diverse instituții publice, care ar putea ajuta financiar artiștii.
Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gheorghe Dican, spunea că artistul vizual este singurul care produce patrimoniu cultural și care-și plătește cu banii lui locul de muncă.
„După părerea mea, Statul ar trebui să facă ceva. (…) Trebuie să faci din artă o politică de stat, adică să obligi toți ordonatorii de credit, care au în subordine, care administrează muzee de interes național, județean sau local, să prevadă în bugetele anuale un fond pentru achiziția de artă contemporană. Este atât de simplu (…) Păi câți bani bagă consiliile județene în salariile unor culturi mici, unor oameni care stau, și ați văzut filmulețul cu o doamnă care doarme la serviciu, într-un teatru. Gândiți-vă că dacă în fiecare oraș ar exista o galerie de artă care să promoveze valorile locale, susținute cu două posturi, cu bani la întreținere și a tuturor utilităților… Modelul acesta de parteneriat cu instituțiile locale este unul benefic (…)”, este de părere Gheorghe Dican, care a criticat în context actualele târguri meșteșugărești, unde se promovează kitsch-urile, gablonțurile, și nu tradițiile.
Printre artiștii care și-au expus lucrările în cadrul Salonului de primăvară se numără Marcela Smeianu, Nicoleta Vîșcea, Marian Cătălin Cioban, Loredana Stănease, Dan Stănease, Olimpia Hinamatsuri Barbu, Paula Neagu, Ștefan Șerban, Victor Grigore, Roxana Căluță, Maria Unțanu, Vasile Aionesei, Simona Lepădătescu Buzoianu, Anita Marin, Silviu Ioan Soare, Teofil Androne, Viorica Petre, Cornelia Camelia Ion, George Cătălin Petre, Gabriel Manole, Gheorghe Petre.
„Activitatea artistică de acum, din zona Ialomiței, este o continuare a ceea ce s-a întâmplat în anii ´80, când tineri plasticieni repartizați aici au ajuns acum la maturitate creatoare și au format nucleul unei mișcări artistice locale, care în anii 2000 a coagulat în jurul ei alți absolvenți ai instituțiilor de specialitate, în acest moment Filiala U.A.P. Slobozia-Ialomița fiind una dintre grupările care întregesc imaginea fenomenului artistic național. (…) În acest moment, prin numărul important de membri ai filialei, unii dintre ei formați sub autoritatea Liceului de Artă „Ionel Perlea” din Slobozia și școliți în cadrul universităților de profil din București, Timișoara, Iași sau Cluj, viziunea de ansamblu a saloanelor s-a modificat printr-o mai mare deschidere către ceea ce se întâmplă în domeniu la nivel european. În pictură, tendințele aparținând primelor șase decenii ale secolului XX sunt redefinite conform personalității artistului. În grafică avem de-a face cu o antiteză între gestul mai liber de exprimare și evocarea analitică a mijloacelor de limbaj plastic, în zona volumului, ceramica și sculptura creează un balans între spiritualitate și structuri naturale, în mod excepțional apărând și lucrări direct influențate de evenimente sociale contemporane. Portretul și peisajul câmpenesc, entități arhitectonice, detalierea unor simboluri vegetale, lumea acvatică și cea a visului, copilăria sau neliniștile interioare sunt subiecte prezente în cadrul Salonului de primăvară 2023 al Filialei U.A.P. Slobozia –Ialomița”, a precizat criticul de artă Ana Amelia Dincă.