Vernisaj Expoziție „Romii – Perspective istorice şi contemporane”
Muzeul Judeţean Ialomiţa în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa vă invită vineri, 28 septembrie 2012, începând cu orele 11.00 la vernisajul Expoziţiei de fotografie “Romii – perspective istorice şi contemporane” care va avea loc la Muzeul Judeţean Ialomiţa, (Bd. Matei Basarab, nr. 30, Slobozia, Jud. Ialomita.
Expoziţia cuprinde o colecţie inedită de fotografii în care sunt surprinse aspecte din viaţa romilor şi din comunităţile de romi de la sfârşitul secolului XIX şi până în zilele noastre. Colecţia, acompaniată de elemente tradiţionale rome, are rolul de promova istoria şi valorile culturale ale etniei rome, ca factor de demontare a stereotipurilor şi prejudecăţilor la adresa comunităţilor de romi din judeţul Ialomiţa.
Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, ai societăţii civile şi aduce în faţa publicului autohton o istorie in imagini a unei importante minorităţi din judeţul Ialomiţa, adresându-se astfel nevoii de cunoaştere şi acceptare a unui spaţiu etnic multicultural.
Vernisajul se înscrie în cadrul proiectului « Expoziţie de artă şi cultură romă » implementat de către Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială şi finanţat de către Centrul Naţional de Cultură a Romilor- Romano Kher.
Din cuprinsul expoziţiei:
Originea Romilor
Absenţa izvoarelor istorice scrise, care să contureze un trecut sigur milenar, a dat naştere unor legende care încearcă să explice originea rromilor. Astfel, unii istorici i-au considerat egipteni, sau urmaşii vechilor egipteni, a căror rătăcire şi nenorociri au fost prezise de către profeţi.
Romii au sosit pe continentul European în mai multe valuri, în urma unei lungi migraţii, între secolele IX şi XV. Plecaţi din nord-vestul sau centrul Indiei, traseul urmat a putut fi reconstituit pe baza influienţelor pe care le-au avut asupra limbii romani limbile unor popoare asiatice şi balcanice alături de care au petrecut un anumit timp pe parcursul acestei migraţii.
Astfel, traseul principalelor grupuri de romi străbate Persia, Armenia, Imperiul Bizantin şi Peninsula Balcanică.
Romii vorbesc limba romani, ale cărei rădăcini se află în familia limbilor indo-europene, fiind similară cu punjaba şi hindi, vorbite în regiuni ale Indiei. In funcţie de ţară sau regiunea unde s-au stabilit romii, limba s-a transformat, îmbogăţindu-se cu termeni locali.
Neamuri de romi
Romii se împart în mai multe neamuri. În cultura tradiţională romani, noţiunea de neam nu se referă la înrudirea de sânge, ci la gruparea romilor după:
– meseria tradiţională,
– structurile de organizare socială,
– obiceiurile şi sărbătorile calendaristice.
„Rom” nu „ţigan”
Cuvântul RROM este un cuvânt vechi al limbii romani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenenței etnice a rromilor. Cuvântul ”ţigan” nu există în limba romani și nu a reprezentat niciodată autoidentificarea în limba romani a etniei romilor, fiind un cuvânt profund peiorativ folosit de alteritate de neromi pentru a insulta romii.
Termenul îşi are rădăcinile în grecescul „athinganos” sau ” athinganoy „, întelesul fiind acela de „pagân”, „de neatins” sau „impur”. Termenul desemna apartenenţa etnică a unui grup considerat eretic de către structurile bisericii de la acea epocă
___________________________________________________________________________
Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) este o organizaţie neguvernamentală infiinţată în luna aprilie a anului 2009. Misiunea asociaţiei este promovarea dialogului social, respectarea valorilor şi intereselor civice în procesul de elaborare şi de implementare a politicilor publice pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate în general şi a minorităţii rome în special.