Uniunea Social-Liberală sprijină cetăţenii care au credite la bănci
Ministrul liberal de Finanţe a reuşit să obţină, în urma negocierilor purtate cu FMI, acordul acestora cu privire la promovarea de către minister a unei OUG prin care statul va sprijini toate persoanele fizice care au credite la bănci şi un venit maxim lunar de 1610 lei, inclusiv, şi nu au restanţe mai mari de 90 de zile.
Acestea vor putea beneficia de reducerea ratei lunare la bancă la jumătate, dar nu mai mult de 500 de lei, pentru o perioadă de 2 ani. După aceşti doi ani, vor plăti diferenţa redusă, dar statul le va oferi un credit fiscal de 200 de lei lunar, pentru a-i ajuta. Totodată, banca nu va putea creşte dobânda, iar maturitatea creditului se va extinde cu perioada în care a fost aplicată reducerea ratei.
Echipa coordonată de ministrul liberal a gândit adoptarea acestei măsuri în termeni de stimulare a consumului intern şi relansare economică. Astfel, aproape un milion de români cu venituri mici şi rate mari vor putea plăti mai puţin la bănci pe o perioadă determinată şi îşi vor putea redirecţiona veniturile către consum: „Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională, pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern. […] Ne interesează ca, prin această măsură, persoanele fizice, fie ei salariaţi, pensionari, să poată să îşi achite ratele şi să nu intre creditele în categoria creditelor neperformante şi să înceapă executarea bancară asupra garanţiilor pe care le-au pus pentru aceste credite„, a precizat ministrul liberal Daniel Chiţoiu, şi că, astfel, sunt evitate situaţiile în care oamenilor le sunt luate din casă obiecte precum frigiderul, televizorul şi alte bunuri casnice pe care le-au achiziţionat cu ajutorul acestor credite.
Aceasta nu este singura măsură activă prin care Ministerul Finanţelor Publice îi ajută pe români în relaţia cu băncile. Ministrul a specificat că vor fi limitate comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.
Măsura ce va intra în vigoare la 1 aprilie face parte dintr-un pachet de măsuri şi facilităţi susţinute de Partidul Naţional Liberal ce vizează relansarea şi creşterea sănătoasă a economiei, alături de menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, reducerea CAS cu 5% începând cu luna iulie a acestui an şi neimpozitarea profitului reinvestit (de asemenea, începând cu luna iulie a.c.) şi sprijinirea a jumătate din costul salarial al companiilor ce creează minim 20 de locuri de muncă.