Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > „Unirea, națiunea a făcut-o!” https://wp.me/p49Kdo-8P7

„Unirea, națiunea a făcut-o!”

Pentru a marca evenimentele petrecute la 24 ianuarie 1859, Consiliul Județean Ialomița, Muzeul Județean Ialomița și Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Slobozia au organizat vineri, 20 ianuarie, manifestarea culturală „Unirea, națiunea a făcut-o!”, la 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, printr-o conferință pe parcursul căreia au fost susținute comunicări științifice, de către profesor Emilia Vlad și profesor Vitalie Buzu, despre participarea ialomițenilor la Unirea Principatelor Române.

„Județul Ialomița are o istorie foarte bogată, dar această istorie ialomițeană ca să existe cu adevărat trebuie cercetată, publicată, chiar și promovată. Pe această linie a promovării se înscrie și această conferință. (…) Este firesc să ne întrebăm, unde sunt ialomițenii în această epopee a Unirii? S-a amintit deja de contribuția importantă a Ialomiței la Unirea de la 1600, în fond Mihai Viteazu este cel care descoperă acest ideal al statului unitar. Și la Unirea de la 1859, ialomițenii sunt prezenți și au avut o contribuție foarte importantă în Unirea Principatelor Române (…)”, afirma Vitalie Buzu.

Totodată, s-a vorbit mult despre Barbu Catargiu și contribuția sa din acea perioadă, ca deputat de Ialomița, fiind și primul premier al României, un om cu personalitate, care în final a sfârșit asasinat, în 8 iunie 1962.

Istoria ne arată că ialomițenii au fost curajoși, că indiferent de represiunile din acea perioadă, de arestări, aceștia au reușit să meargă mai departe și să contribuie la înfăptuirea acestui moment istoric.

Ulterior conferinței, opt echipaje de elevi de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Slobozia au susținut un concurs de istorie.