Un singur copil vaccinat în luna martie la Țăndărei! Ministrul Sănătății: Am schimbat conducerea DSP Ialomița
Ministerul Sănătăţii continuă campaniile de informare şi vaccinare demarate anul trecut. Locul de desfășurare ales pentru desfăşurarea primei campanii din acest an este orașul Ţăndărei, unde, din evidenţele DSP Ialomiţa, sunt 611 copii cu vârsta între 0-9 ani care necesită imunizare ROR. Pe lângă aceştia, un număr de 513 copii cu vârsta 10 – 18 ani nu au fost vaccinaţi la timp. Rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.
“Am decis să continuăm parteneriatul cu UNICEF şi OMS anul acesta pentru că numărul cazurilor de rujeolă a crescut foarte mult în ultima perioadă, alarmant chiar, iar numărul deceselor a crescut de asemenea. Este foarte important să realizăm campanii de informare astfel încât părinţii să cunoască beneficiile vaccinării. Acestea trebuie susţinute nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media. De asemenea, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare. (…) La început a fost privită cu scepticism această campanie de vaccinare. Dar ce a fost foarte important, în afara faptului că s-au recuperat foarte mulți copii, a fost faptul că exemplul Bacăului, primul județ unde a început campania, a fost luat și de alte județe. (…) Din păcate, lucrurile nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit, astfel că ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă” , a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Ţăndărei.
Cu sprijinul autorităţilor locale, a fost înfiinţat la sediul Primariei din Ţăndărei un centru temporar de informare şi de vaccinare. Echipa Ministerului Sănătăţii împreună cu reprezentanţi ai DSP, ai administraţiei locale şi asistenţi medicali comunitari au informat „door to door” populaţia despre acţiunea din această saptamână, iar Primăria din Ţăndărei a pus la dispoziţie mijloace de transport necesare pentru părinţii şi copiii care participă la această campanie.
Marți, 7 mai, în urma şedinţelor de informare a părinţilor susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, s-au prezentat la cabinetul de vaccinare 73 de copii. Au fost utilizate 80 de doze de vaccin pentru 52 de copii care au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 47 vaccinuri ROR, 5 vacinuri Hexavalent, 4 vaccinuri antipneumococice şi 24 de doze vaccin tetravalent. Alţi 21 de copii au fost consultaţi, dar au primit contraindicaţie temporară de vaccinare.
Acţiunea va continua pe parcursul acestei săptămâni. La această campanie, alături de medici de familie din Ţăndărei, participă medici voluntari din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Ialomiţa.
„Să sperăm că vom putea vaccina cât mai mulți copii în această perioadă și să sperăm că medicii de familie, autoritățile locale, se vor implica pentru ca acești copii să fie urmăriți în continuare. (…) Eu nu caut în acest moment vinovați. Știți foarte bine, nu-mi place să arunc cu piatra, probabil că sunt foarte multe greutăți, dar…cu toții avem greutăți. Dacă nu poți să faci un lucru, atunci ceri sprijinul. Da, este complicat, este o comunitate mare, e populația romă, dar există și lideri de opinie cu care poți să discuți, poți să ceri sprijinul autorităților locale, pentru că până la urmă este interesul fiecărei comunități să aibă copii sănătoși. Vom vedea. Vom discuta și cu medicii de familie. Nu mai există problema lipsei vaccinurilor, pentru că și asta era o problemă la un moment dat. Trebuie să recunoaștem că aprovizionarea cu discontinuitate crează probleme, dar nu mai avem această problemă”, a mai spus Sorina Pintea.
În cadrul acestei campanii, în județul Ialomița au fost selectate cinci localități cu acoperire vaccinală redusă, dar nu numai, unde vor fi intensificate activitățile de informare și conștientizare a populației cu privire la beneficiile vaccinării: Andrășești, Bărbulești, Fetești- zona Vlașca, Țăndărei – Cartier Strachina și Slobozia – Cartier Bora.
Dr. Miljana Grbic, șefa Biroului OMS pentru România, a vorbit despre parteneriatul cu Ministerul Sănătății și UNICEF în această campanie, despre necesitatea vaccinării, despre importanța informării părinților cu privire la faptul că vaccinurile nu reprezintă un pericol pentru copiii lor, din contră, îi apără de boli și le poate salva viața. Aceasta susținea că vaccinurile și vaccinarea reprezintă cea mai bună investiție pe care o pot face părinții, pe termen lung, pentru sănătatea copiilor lor.
De asemenea, Gabriel Vockel, reprezentant al UNICEF România, este de părere că toți copiii din România ar trebui vaccinați, susținând că vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente și previn multe boli care sunt într-adevăr foarte periculoase. Totodată a susținut importanța comunicării cu medicii de familie, cu asistenții comunitari, pentru ca oamenii din respectiva comunitate să aibă posibilitatea obținerii unor informații cât mai corecte despre vaccinuri și vaccinare. Însă a admis că nu numai România se confruntă cu această provocare, aceea de a convinge populația de beneficiile vaccinării, dând exemplu chiar țara de unde provine, Germania, dar și alte țări.
Ministrul Sănătății a declarat că nu susține neapărat obligativitatea vaccinării, ci obligativitatea informării.
„În România, așteptăm finalizarea acestor discuții privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării și aprobarea legii vaccinării. Cred că o vom avea cât de curând. Dar sunt foarte multe discuții legate și de faptul că există acest curent antivaccinist foarte puternic pe care noi nu îl înțelegem. (…) Este nevoie de educație. Educație pentru sănătate, lucru foarte important. Există acele ore de educație sanitară în școli, dar cred că putem face mai mult. Vă spuneam că suntem pe ultima sută de metri cu legea prevenției, care cuprinde capitole legate și de acest aspect. Dar, din punctul meu de vedere, nu cred că putem aștepta această lege. (…) Trebuie să avem campanii susținute”, a adăugat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a arătat cu degetul cumva spre reprezentanții DSP-ului pentru acest rezultat dezastruos al vaccinării, dar și spre medicii de familie, susținând că deși au existat anumite probleme în 2016 cu lipsa vaccinurilor, acum nu prea mai au scuze.
„
Este o rată foarte mică de vaccinare. Un singur copil vaccinat în luna martie. Nu aș învinovăți neapărat autoritățile locale. Există autorități care trebuie să facă acest lucru. Autoritățile locale trebuie să controleze. Există specificul fiecărei zone. (…) Este nevoie de o complianță din partea tuturor pentru a rezolva problemele și mă gândesc că așa este în toate țările. Dar eu insist asupra rolului DSP-urilor. Mi se pare că au rolul cel mai important. (…) La Slobozia, în județul Ialomița, am schimbat conducerea DSP de curând. Deci mai facem și aceste lucruri. Dar pe de altă parte, dacă cei din DSP nu sunt ajutați de medicina de familie, de asistența comunitară, nu pot să facă mare lucru. Ministerul crează cadrul legal, Direcția de Sănătate Publică asigură vaccinurile necesare. Până la urmă inspectorii nu pot să meargă să vaccineze pe teren. Nu aș căuta neapărat vinovați pentru că acum când se întâmplă acest lucru fiecare trebuie să-și facă o introspecție și să se gândească, oare ce ar fi putut face mai mult și să nu spui că știți este foarte greu să-i vaccinăm. Categoric este foarte greu. Dar trebuie să-i convingem”, a conchis ministrul.
În final, ministrul Sănătății a avut o discuție cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din Ialomița și județele limitrofe, întâlnire urmată de o vizită la Spitalul orășenesc Țăndărei.