comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ultimele ambulanțe SMURD au ajuns la ISU Ialomița. Vor urma autospeciale de apă și un snowmobil

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
21/11/2012 | Locale Ialomita

Două ambulanțe SMURD au fost recepționate, luni, 12 noiembrie, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița, vehicule care fac parte din cele 9 autospeciale achiziționate din 2010 și până în prezent prin Programului Operațional Regional.

Pentru județul Ialomița au fost achiziționate trei autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mare, alte două de capacitate medie, o autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), o autospecială pentru descarcerări grele și două ambulanțe de tip B2.  Valoarea totală a acestora este de 7,92 milioane lei, cel mai scump autovehicul din dotarea ISU Ialomița fiind un Mercedes Benz, cu o valoare de 2,1 milioane lei.

Contribuția județului Ialomița într-un astfel de proiect, al cărui beneficiar este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Situații de Urgență Sud Muntenia”, formată din șapte județe, este de aproape 1,3 milioane lei, reprezentând 2% din valoarea totală.

Proiectul a început în anul 2010, în colaborare cu alte șase județe din regiunea Sud Muntenia și  a vizat achiziția de echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat.

„Este un proiect de succes, iar obiectivul de creștere a capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență trebuie urmat de creșterea instruirii personalului care deservește aceste utilaje, astfel încât intervenția să fie eficientă, să salveze vieți omenești și să reducă pagubele”, a declarat Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, Ilie Bălan, coordonatorul proiectul,  spunea că „acest proiect a fost inițiat cu o mare strângere de inimă că nu va putea fi realizat”, având atâtea județe în componență.

„Era foarte bun și necesar, pentru că a fost și rămas singurul proiect comun pe regiune care trebuia să aducă la aceeași masă 7 județe, fiecare cu problemele și necesitățile lui. Temerile mele de început s-au risipit atunci când am văzut implicarea și sprijinul pe care l-am avut din partea tuturor. Toate autospecialele sunt de marcă și au intrat în dotarea tuturor județelor. Spre satisfacția celor de la ISU, care sunt beneficiarii unui astfel de proiect, va urma o a doua etapă, în cadrul căreia se vor dota toate cele șapte inspectorate cu autospeciale de apă, de mare capacitate, de 7 – 8 – 9.000 de litri. Fiecare inspectorat va putea face solicitări în valoare de 6 milioane lei, fiind liber să aleagă tipul de mașină de care are nevoie”, a afirmat Ilie Bălan în cadrul unei conferințe de presă susținută la ISU Ialomița.

Proprietatea acestor bunuri va fi deținută, până în anul 2020, de către ADI „Situații de Urgență Sud Muntenia”, iar din 2020 autospecialele vor intra în proprietatea fiecărui județ.

„Prin acest Program Operațional Regional s-au realizat două deziderate importante. În primul rând, întinerirea parcului auto, ținând cont că aveam autospeciale din anii 1970, iar mentenanța era costisitoare și greoaie. În al doilea rând, prin acest program s-a putut operaționaliza serviciul SMURD, în sensul că autospecialele de lucru cu apă și spumă au în dotare și modul de descarcerare. Tot prin bunăvoința și sprijinul Consiliului Județean am reușit să operaționalizăm și Dispeceratul integrat, acestea ducând la o operaționalizare mai eficientă a intervențiilor noastre și coordonarea acestei intervenții dintr-un spațiu unic în care toate informațiile pleacă spre echipajele aflate în teren. Vă asigurăm că profesioniștii noștri care deservesc aceste autospeciale sunt bine pregătiți, ca urmare, de când am primit aceste autospeciale, nu am avut defecțiuni sau probleme majore la aceste echipamente”, a declarat Constantin Nae, șeful ISU Ialomița.

La finalul conferinței de presă, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a anunțat faptul că instituția a declanșat un proces de evaluare a necesității și oportunității achiziționării unui snowmobil care să asigure transportul rapid pe timp de viscol al bolnavilor.

„Oportunitatea și necesitatea sunt aproape certe. Am luat decizia să cercetăm piața. Pentru dimensiuni, date tehnice, preț, caracteristici vom apela la specialiști pentru ca județul să aibă acest tip de ambulanță, pentru a acționa eficient în caz că o localitate va fi izolată de viscol și nu se va putea ajunge la un bolnav prin alte mijloace. Nu după ce desfunzi un drum de 15 kilometri. Este cel mai sigur mijloc pentru a salva vieți omenești, dar și a evita defectarea unor utilaje. În iarna aceasta vom definitiva această fază de prospectare a datelor tehnice și elementelor de natură juridică pentru a avea o dotare necesară în această zonă a Bărăganului, des încercată de viscol”, a mai spus președintele C.J.