Tudor Anghel a fost înlăturat din funcția de președinte al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Ialomița
Vineri, 17 mai, a avut loc adunarea generală extraordinară a AVPS Ialomița, ședință susținută în sala Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, lucrările fiind conduse de vicepreședintele cu vânătoarea, Anton Eugen, membru în Consiliul AGVPS.
Pe ordinea de zi s-a aflat supunerea la vot a propunerii de revocare din funcție a președintelui ales, Tudor Anghel, propunere formulată în cadrul adunării generale ordinare din 19 aprilie. La ședință au participat 69 de delegați din cei 84 existenți la nivelul Consiliului AVPS.
Tudor Anghel a căzut, de ceva timp, în dizgrația unui grup extins de vânători, nemulțumiți de activitatea desfășurată la nivelul Asociației. În opinia acestora, președintele ar fi adus prejudicii importante AVPS Ialomița, atât prin deciziile pe care le-a luat, cât și prin folosirea bunurilor Asociației în interes personal. Aceștia au solicitat chiar și un audit, în urma căruia să se dovedească cele afirmate de ei. Printre acuzațiile aduse președintelui se află pierderea unor fonduri de vânătoare, de la Giurgeni, Strachina, Gura Ialomiței, Gimbășani, folosirea autoturismului AVPS în interes personal sau la acțiuni la care nu-și justifica prezența, cheltuielile efectuate „doar pe hârtie” pentru anumite acțiuni ale AVPS, reprezentarea unor grupuri de interese în defavoarea asociației, comportamentul de „milițian” adoptat în această perioadă și lista poate continua.
Din cauza acestor nemulțumiri, exprimate din ce în ce mai des atât în interiorul Asociației cât și în spațiul public, ședințele vânătorilor și pescarilor se desfășurau într-o atmosferă greu de descris în cuvinte și pe care directorul general al AGVPS, Neculai Șelaru, o cataloga ca fiind „boicoturi ale unor grupuri de interese sectare”, acțiuni desfășurate și la nivelul altor asociații din țară „după un șablon ce ne duce cu gândul la manipulări ostile, coordonate din exteriorul asociației”.
Cu toate sfaturile primite de la conducerea centrală, de a se discuta rațional, pe baza unor acuze concrete, manifestate în scris de cei care au solicitat revocarea, dar și în baza rezultatelor unui audit independent care să le dovedească, s-a mers înainte, hotărâți să-l dea jos pe președinte.
Tudor Anghel a încercat în timpul ședinței să își exprime un punct de vedere cu privire la revocarea sa, însă, în urma vociferărilor din sală, a fost nevoit să tacă.
Acesta nu a apucat decât să spună că „ordinea de zi prezentată nu este conform statutului, întrucât în statut nu există instituția revocării. Dumneavoastră, în funcție de asta, hotărâți ce vreți. Dar eu vă spun că nu există. A existat până în aprilie anul trecut, când a fost scoasă la adunarea generală…”.
I s-a răspuns că, deși subiectul acesta a tot fost discutat, nu s-a înțeles că adunarea generală poate lua orice alte măsuri pe care le consideră necesare.
„Ordonanța nr. 26 care ne reglementează activitatea și căreia statutul nostru i se supune prevede expres că orice funcție în care o persoană a fost aleasă trebuie să aibă, obligatoriu, și drept de revocare asupra ei. Consider că discuția asupra acestui subiect este închisă și trebuie să ne vedem mai departe de ceea ce am început”, spunea un reprezentant al Asociației.
S-a trecut la procedura de vot, modalitatea stabilită fiind votul secret cu buletine, cei 69 de delegați cu drept de vot prezenți în sală hotărând soarta președintelui ales anul trecut pentru o perioadă de cinci ani.
În urma numărării voturilor, comisia a stabilit că din 69 de voturi valabil exprimate, 49 au fost pentru revocarea președintelui Tudor Anghel și 20 împotrivă.
Interimatul este asigurat de vicepreședintele cu vânătoarea, Anton Eugen, până la prima adunare generală ordinară, care se va susține probabil anul viitor în luna mai, asta dacă nu se va hotărî altfel între timp.