TSD atrage atenția asupra problemei șomajului în rândul tinerilor
PDL și Traian Băsescu vorbesc de mai bine de un an despre crearea de locuri de muncă, dar aproape 1 milion de români și-au pierdut slujbele în această perioadă.
- România are o rată a șomajului în rândul tinerilor de 22%, adică unul din cinci tineri este șomer în România. Situația este critică!
- 80.000 de absolvenți de liceu și de facultate nu reușesc să-și gasească o slujbă și un loc decent în societate. Dintre aceștia, aproximativ 30.000 nu au diplomă de bacalaureat, iar 12.000 sunt absolvenți de facultate.
- Dincolo de statisticile oficiale, trebuie spus ca Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă nu ia în considerare tinerii care au ieșit din evidențele agenției și nici milionul de tineri plecați la muncă în străinătate, din cauză că au rămas fără loc de muncă, iar orice perspectivă, în afara muncii la negru, nu există.
- Astfel, șomajul în rândul tinerilor este o realitate ce nu convine actualei puteri pentru că ar trebui să-și asume eșecul în a oferi acestor tineri șansa la care erau îndreptățiți.
- Marți, presedintele Traian Băsescu a vobit iarăși despre necesitatea de a crea locuri de muncă, dar singura soluție pe care o propune este Proiectul de la Roșia Montana. Altceva nu știe sau nu vrea să știe.
- USL a propus o serie de măsuri pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. Soluțiile au fost respinse de putere fără nicio justificare. Acestea vor fi parte a programului de guvernare al USL.
- Câteva soluții propuse de USL în vederea creării de locuri de muncă:
- Reducem impozitarea muncii, prin scăderea contribuției pentru asigurări (CAS) cu 5% pentru angajatori.
- Reducem integral plata CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiția menținerii pe locul de muncă încă un an de zile).
- Zero taxe pentru angajarea cu jumătate de normă a tinerilor sub 25 de ani și a persoanelor cu vârsta mai mare de 55 de ani.
- Condiționăm participarea firmelor la licitațiile pentru lucrări publice de existența a minim 10% angajați tineri.
- Deblocarea cât mai rapidă a posturilor pentru tinerii absolvenți din sistemele de învățământ și sănătate, după regula de înlocuire 1 la 1.
Veniturile populației pot fi crescute, dar Puterea nu vrea!
- Este absolut cinic să aduci în discuție o eventuală creștere a pensiilor cu 5% dacă nu poți să o pui și în practică. Înainte de toate, trebuie precizat că măsura nu reprezenta o creștere ci o recuperare infimă a ceea ce s-a tăiat în 2010.
- Însă, dacă aplicarea acestei măsuri e condiționată de creșterea economică înseamnă că ea nu se va aplica. Cum s-a dovedit, guvernul Boc este incapabil să ia orice măsuri de stimulare economică și pentru crearea de locuri de muncă.
- USL a propus măsuri care să permită atât dezvoltarea economică, cât și creșterea încasărilor la buget, astfel încât să nu trăim în paradigma ori salarii și pensii, ori investiții.
- Se pot respecta promisiunile și legea în cazul salariilor și pensiilor, la fel cum se pot susține și programele de investiții. Important este să se aplice măsurile corecte.
- Problema PDL este ca, prin investiții, înțelege mărirea fondurilor pentru clientela politică. PDL a impus la toate nivelurile un sistem clientelar și corupt care se alimentează din bugetul public, inclusiv din banii de salarii și pensii. Corupția PDL este cea care ia banii oamenilor, așa cum vedem zilnic la Cluj, Arad, Brașov.
- De unde putem lua bani de pensii și salarii – câteva exemple:
- Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri și servicii – 0.9% din PIB (conform calculelor USL), deci aproximativ 800 de milioane de euro.
- Stoparea PNDI – 250 de milioane de euro
- Fondul de rezervă al Guvernului să fie folosit doar pentru situații de urgență! – aproximativ 0,8% din PIB (conform calculelor USL), ceea ce înseamnă cam 700 de milioane de euro. (Biroul de presă PSD)