comenzi la domiciliu cliseru.ro

Trofeul Festivalului Ionel Perlea: Dumitru Daniela Maria – interpretare vocală și Alexandru Ilie – dirijat

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
10/05/2018 | Evenimente

Ediția cu numărul XXVII a Festivalului-concurs „Ionel Perlea”, care s-a desfășurat în perioada 3 – 5 mai, la Slobozia, în sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, a fost un eveniment pe care mulți nu îl vor uita.
Timp de trei zile, organizatorii au încercat să atragă atenția publică atât prin expoziții, lansări de carte și CD, dar și prin alte noutăți pentru publicul iubitor de muzică de calitate.

Dacă anul trecut alături de secțiunea de interpretare lied a fost introdusă și secțiunea de dirijat, anul acesta s-a adus o completare la secțiunea de lied, transformându-se în secțiune de interpretare vocală. Mai precis, pe lângă lied-urile obligatorii, concurenții au putut interpreta și alt gen liric, pentru a diversifica repertoriul concursului, dar și pentru a atrage cât mai mult public. În plus, au fost orchestrate de către maestrul Sabin Pautza câteva lucrări mai puțin cunoscute ale maestrului Ionel Perlea, care au fost interpretate în concertul de gală de către laureați.

Deschiderea festivalului a avut loc joi, 3 mai, cu vernisajul expoziției artistei Maria Unțanu, „Ritmuri, armonii”, dar și lansarea volumului despre muzica lui Giacomo Puccini – Muzica marilor iubiri, scris de Florența Marinescu, urmate de concursul de lied – prima serie de concurenți și recitalul mezzosopranei Claudia Codreanu, la pian Inna Oncescu.

Vineri, 4 mai, a urmat concursul de calificare la dirijat, etapa cu pian, urmat de lansarea CD-ului de lieduri Theodor Grigoriu, pe versuri de Șerban Codrin, urmat de concursul de lied, a doua serie de concurenți și recitalul tenorului Cezar Dima, la pian Cezara Petrescu.

Sâmbătă, 5 mai, festivalul a continuat cu concursul de dirijat cu orchestră, iar seara, începând cu ora 19.00, a avut loc premierea câștigătorilor, urmată de Gala Laureaților. Au fost susținute apoi recitaluri de către câștigătorii de la secțiunea de lied, cu orchestră și a câștigătorilor la dirijat, a laureaților ediției 2017, Andrada Urs și Eduard Boboia, și recitalul cu orchestră al baritonului Florin Estefan, cu participarea membrilor Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Festivalul a fost prezentat de Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, iar în ziua Galei Laureaților s-a alăturat poetul Șerban Codrin, unul dintre fondatorii Festivalului.

Așadar, juriul a decis acordarea următoarelor distincţii: la secțiunea de interpretare vocală:

  • Premiul I și Trofeul Ionel Perlea a fost obținut de Dumitru Daniela Maria – Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” – laşi,
  • Premiul II – Stoicescu Amelia- Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,
  • Premiul III – Mark Kincses – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj. De asemenea, Menţiune
  • Premiul Theodor Grigoriu pentru interpretare lied românesc a fost acordat interpretei Grigore Alina Maria – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj,
  • Premiul pentru acompaniament pian – Mutaşcu Rebeca Daniela – Universitatea de vest – Facultatea de Muzică şi Teatru Timişoara.

La Secțiunea de dirijat:

  • Premiul I şi Trofeul Ionel Perlea a fost acordat lui llie Alexandru – Opera Comică pentru Copii Bucureşti,
  • Premiul II – Mogoşan Gheorghe Flaviu – Opera Naţională Română Cluj,
  • Premiul III – Stamate George Octavian – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,
  • Menţiune – llioska Angela – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Din juriu au făcut parte, la concursul de lied: Sabin Pautza, Ana Rusu- Universitatea Cluj, Ionel Voineag- Universitatea Bucureşti, Claudia Codreanu-Universitatea Bucureşti, Florenţa Marinescu- Universitatea Constanţa, Florin Estefan-Opera din Cluj, Cristina Simionescu-Universitatea Iaşi, Sorina Munteanu- Universitatea Timișoara, iar la concursul de dirijat: Sabin Pautza – Reşiţa, Cristian Brâncuşi – Bucureşti, Radu Ciorei – Constanţa.

Deși publicul nu a fost atât de numeros ca la alte evenimente ce abordează alte genuri muzicale, trebuie apreciat efortul organizatorilor, care s-au străduit să facă și în acest an, din Slobozia, un oraș în care se promovează cultura și muzica de calitate.