comenzi la domiciliu cliseru.ro

Trofeul Festivalului de Folclor „Ion Albeșteanu”, câștigat de o gorjeancă, iar premiul I de un ialomițean

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
10/10/2014 | Locale Ialomita

Ionela Guzic, de 24 ani, din Gorj, este câștigătoarea trofeului celei de-a X-a ediții a Festivalului Naţional de Folclor „Ion Albeşteanu“, desfășurat în perioada 2-3 octombrie, la Slobozia.

Tânăra este la a patra participare în cadrul acestui festival, până acum nereușind să obțină vreun premiu.

În finală au intrat 13 concurenți din mai multe zone folclorice din țară dar și din Republica Moldova, în urma interpretării celor două piese obligatorii în concurs toți fiind răsplătiți de public cu aplauze.

Datorită calității interpretative și a felului în care s-au prezentat concurenții, juriul a hotărât, în unanimitate, să ofere opt premii în loc de șase.

Președintele juriului, conferențiar universitar doctor Eugen Sandu, a felicitat organizatorii acestui eveniment aflat la o ediție jubiliară, dar și pe concurenți, pentru calitatea interpretării.

Au fost acordate patru mențiuni, prima plecând spre Laura Mariana Mocăniţă, în vârstă de 18 ani, din Tulcea, a doua la Camelia Ursachi, 19 ani, din Suceava, a treia la Florin Mihalache, 20 ani, din Bucureşti, iar cea de-a patra mențiune merge în Mureș la Cristina Maria Farcaş, în vârstă de 18 ani.

Premiul III a fost înmânat de Adriana Mihai, realizator de emisiuni radio la Societatea de Radiodifuziune, concurentei cu numărul 10, Stela Botez, în vârstă de 25 ani, din Cahul – Republica Moldova.

Premiul II a fost înmânat de profesor doctor Maria Tănase Marin, producător de emisiuni folcorice la TVR, concurentei Georgiana Andreea Necşa, de 20 ani, din Timiş.

Premiul I a fost înmânat de îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Rotaru, unuia dintre copiii Bărăganului, „acest cocoș de câmpie” după cum l-a catalogat Nicolae Rotaru. Așadar, premiul I a fost câștigat de Ionuț Cocoș, de 18 ani, din Vlădeni, un tânăr cu o voce care se va face auzită de acum încolo în folclorul românesc.

Marele premiu a fost înmânat de președintele Consiliului Județean Ialomița, Vasile Silvian Ciupercă, concurentei Ionela Guzic din Gorj, care a reușit să convingă juriul că merită după ani de muncă să câștige.

După festivitatea de premiere, câștigătorii au interpretat una dintre melodiile cu care au intrat în concurs, o surpriză venind din partea ialomițeanului, câștigător al premiului I, care a cântat împreună cu Nicolae Rotaru, fiind îndelung aplaudați de public.

După Gala Laureaților, au fost susținute recitaluri de către Adrian Măcianu, Narcisa Băleanu, Grigore Gherman, Daniel Pop, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Victoriţa Lăcătuşu, taraful „Cristian Tănase“ din Bacău, taraful „Ion Albeşteanu“, Tiţa Ştefan, Valentin Albeşteanu şi Ionel Tudorache, acompaniați de orchestra „Doina Bărăganului“ – dirijor prof. dr. Cristian Obrejan.