comenzi la domiciliu cliseru.ro

Trei spații din Slobozia, cu destinația de WC-uri publice, scoase spre concesionare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/02/2014 | Locale Ialomita

Mesaje rasiste exprimate public, în ședința de Consiliu local

Recent, Consiliul local Slobozia a luat în discuție un proiect de hotărâre prin care se propunea aprobarea caietului de sarcini și a documentației de atribuire în vederea concesionării unor imobile cu destinația de WC public.

Grupurile sanitare fac parte din domeniul public al municipiului, avându-se în vedere concesionarea într-un singur lot a trei imobile și terenul aferent, în scopul repunerii în funcțiune și utilizării cu destinația inițială de WC public. Clădirile sunt situate în Piața Agroalimentară Ialomița, Piața Agroalimentară Cuza Vodă și în Bazarul municipal.

Ca de fiecare dată, un astfel de subiect a stârnit atât râsete cât și discuții neadecvate, unele cu conotații rasiste, altele la adresa persoanelor cu dizabilități.

După ce consilierul Mădălin Teculescu a adresat o întrebare cu privire la obligativitatea existenței cabinelor destinate persoanelor cu handicap, s-a pornit potopul de vorbe, unele mai nelalocul lor ca altele.

Pentru persoanele cu handicap, administrația a „dat-o după tufiș”, spunând că deși nu e loc pentru o cabină specială, totuși modernizarea îi va aparține viitorului concesionar, așa că, să se descurce.

Unii consilieri comentau și se hlizeau prostește, imaginându-și tot felul de tâmpenii vizavi de persoanele cu handicap nevoite să urce la etaj pentru a ajunge într-un astfel de loc, alții cu privire la nevoile fiziologice… Ce să mai, a fost destul de urât și este greu de reprodus.

„Nu se poate face special pentru persoanele cu handicap, pentru că nu mai e loc. Nu mai există spațiu (…) Cel care va concesiona se va ocupa de modernizare și de alte investiții”, spunea consilierul Constantinescu.

Pentru un moment, primarul a reușit să potolească discuțiile, însă a continuat în stilu-i caracteristic, spunând că problema toaletelor publice chiar există în Slobozia, administrația având… „chiar un handicap la acest capitol” și trebuie să se găsească o soluție modernă, pentru că „dacă dă peste tine în parc, o iei la fugă în tufișuri

Revenind la proiectul propus, ca să fie în ton, consilierul Tron a avut și un mesaj cu tentă rasistă. Acesta spunea că speră să nu găsească în aceste spații „o țigancă la intrare cu o bucățică de ziar în mână”.

Nesăbuita afirmație a consilierului Tron, neretrasă la solicitarea viceprimarului Zamfir, a fost completată de primar: „domnul doctor, încercăm să o facem civilizată chestia, că dacă ar fi cu ziar ar fi bine, că ar crește ăștia tirajul”.

Nu vă faceți probleme, domnule primar, „hârtia” o aveți deja asigurată din bani publici, aproape un miliard de lei vechi (are și apariție zilnică). Iar dacă are „vad bun”, așa cum se exprima cineva ironic în ședința de consiliu…., va avea o utilitate și veți ști măcar pe ce ați dat banii. Oricum, rușine tuturor celor care vorbesc înainte să gândească și nu știu să se oprească la timp.