Trei poduri peste râul Ialomița vor fi reabilitate. Pentru alte trei poduri se pregătesc documentațiile.
Consiliul Județean Ialomița a demarat procedurile necesare în vederea reabilitării a trei poduri care traversează râul Ialomița și pe care instituția le are în administrare. Este vorba despre podurile de la Țăndărei, Bucu și Fierbinți.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, susținută joi, 28 mai, au fost supuse adoptării mai multe proiecte de hotărâri care vizau notele conceptuale și temele de proiectare aferente respectivelor obiective de investiții.
Lucrările de reabilitare a podului peste râul Ialomița la Țăndărei (recepționat în 1966), pe DJ 212, vor consta în înlocuirea integrală a structurii de rezistență a tablierului și a sistemului de rezemare a infrastructurii. Podul are o lungime totală de 95,8 m și o lățime de 10,20 m. Prin nota conceptuală se estimează că valoarea documentațiilor tehnice aferente va fi de 420.000 lei cu TVA, iar valoarea lucrărilor din cadrul proiectului va fi de circa 7 milioane de lei, fonduri ce vor fi asigurate din bugetul județului sau alte surse de finanțare atrase.
În ceea ce privește reabilitarea podului peste râul Ialomița, la Bucu (construit în 1987), pe DJ 213A, care se află într-o stare avansată de degradare, autoritățile județene au în plan să consolideze infrastructurile, tablierul, prin repararea grinzilor prefabricate, să refacă grinzile de parapet și panourile de placă prefabricată, dar și consolele de trotuar. Podul are o lungime de 102,80 m și o lățime de 10,20 m. Valoarea estimată a lucrărilor va fi de circa 5,4 milioane de lei, iar valoarea documentațiilor de circa 320.000 lei cu TVA.
Cel de-al treilea pod care va fi reabilitat și dublat cu o structură independentă este la Fierbinți (construit în 1997), pe DJ 101 U. Podul are o lungime de 64,40 metri și o lățime de 5,45 metri.
Potrivit raportului de expertiză tehnică, obiectivul a fost încadrat în clasa tehnică III, corespunzătoare unei stări tehnice satisfăcătoare, însă cu o lățime insuficientă de parte carosabilă. Expertul a prevăzut lucrări de reabilitare constând în consolidarea structurii existente (suprastructură și infrastructuri) și lărgirea podului la o parte carosabilă de minim 7,8 m, prin realizarea unei structuri noi, paralelă cu structura existentă, realizată din grinzi prefabricate rezemate pe infrastructuri noi, fundate indirect. Valoarea lucrărilor este estimată la circa 5,5 milioane lei cu TVA, iar valoarea documentațiilor tehnice aferente, la 328.000 lei.
De asemenea, alte trei poduri au fost expertizate, urmând ca la următoarele ședințe să fie urmate procedurile necesare. Este vorba despre podul peste râul Prahova, la Adâncata, un pod peste un canal de irigații de la Movilița și al treilea, peste râul Ialomița, la Ciochina.
„Sunt probleme destul de mari cu privire la aceste poduri. Expertul ne-a informat că trebuie să intervenim cât mai repede posibil. Noi încercăm să pregătim documentațiile și să identificăm sursele de finanțare pentru realizarea acestor obiective importante. (…) Fac mențiunea că aceste valori aprobate astăzi pot fi corectate de către experți la momentul la care vor depune documentațiile tehnice, iar noi vom aproba indicatorii tehnico-economici la proiectele respective”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Proiectele au fost aprobate în unanimitate.