Trafic de influență la CNCF CFR SA. Bani și un inel de aur pentru 1,5 tone șină de cale ferată

CFR tren cale ferata locomotivaProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului FLOREA NICOLAE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influenţă

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STOIACOVICIU CONSTANTIN REMUS, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influenţă

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada  iulie-octombrie 2013, inculpatul Florea Nicolae a pretins de la un denunţător suma totală de 10.000 de euro şi 2.400 de lei  din care a primit efectiv  suma de 2.400 lei şi 5.000 de euro precum şi un inel din aur cu o valoare de aproximativ 1.000 de lei, pentru ca în schimb să își exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor directori din cadrul CNCF CFR S.A.  şi respectiv a ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, astfel încât aceștia să încheie un contract de vânzare a cantităţii de 1.500 tone şină de cale ferată cu o firmă aparținând soției denunțătorului.

În baza unei înțelegeri prealabile, inculpatul Stoiacoviciu Constantin Remus i-a acordat ajutor în săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă inculpatului Florea Nicolae. În acest sens, i l-a prezentat pe cumpărătorul de influenţă (denunțător în cauză) pe care l-a convins cu privire la pretinsa  influenţă a inculpatului Florea Nicolae asupra factorilor decidenţi din cadrul CNCF CFR S.A. şi cu privire la necesitatea plăţii sumelor de bani pretinse de traficantul de influenţă.

Suma menționată de 5.000 euro a fost primită de inculpatul Florea Nicolae la data de 3 octombrie 2013, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La data de 3 octombrie 2013, Tribunalul Cluj a admis propunerea formulată de procurori, dispunând arestarea preventivă a inculpatului Florea Nicolae pe o durată de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal  reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitorului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.