Toți clamăm corupția, mai puțin însă când este vorba de propriul nostru interes
Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, au prezentat marți, 11 martie, un scurt bilanț al activității instituției pe anul 2013.
Potrivit șefului Serviciului Anticorupție, comisar șef Mihail Dima, anul trecut, pe linia combaterii corupției, au fost înregistrate 20 de lucrări și cauze penale din sesizare proprie, din care 10 pentru luare de mită și 26 lucrări penale primite de la Parchet, în total, la nivelul serviciului fiind desfășurate activități de cercetare penală în 46 de dosare.
“Toate aceste dosare au fost soluționate prin înaintare la Parchet. În cadrul acestor dosare penale au fost cercetate 73 de persoane, dintre care 32 de cadre MAI, (29 pentru fapte de corupţie, dintre care 27 de la Poliţia Română – 4 Serviciul Rutier, 23 Ordine Publică, 1 Poliţia de Frontieră, 1 Jandarmeria Română)”, preciza Mihail Dima.
Totodată, au fost desfășurate activități în baza a 63 de ordonanțe de delegare, 48 primite de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița și 15 de la DNA. Față de anii anteriori, se constată o creștere a delegărilor de la DNA, lucru îmbucurător se pare pentru DGA.
În urma activităților desfășurate a început urmărirea penală în 14 dosare, față de 23 de persoane, dintre care 11 aparținând MAI, au fost inculpate 17 persoane, 8 aparținând MAI, toate pentru fapte de corupție, au fost reținute 4 persoane, 3 aparținând MAI (IPJ Ordine Publică), iar o persoană a fost arestată (agent din cadrul Penitenciarului Slobozia).
În dosarele în care au fost desfășurate activități de urmărire penală de către lucrătorii serviciului, Parchetul a dispus trimiterea în judecată în 12 dosare penale (rechizitorii), în 35 au fost date alte soluții, în 7 cazuri dosarele au fost conexate sau declinate, iar în două dosare s-au aplicat sancțiuni administrative.
Referitor la finalitatea juridică a dosarelor instrumentate la nivelul serviciului, instanțele judecătorești au pronunțat 15 hotărâri de condamnare, în dosare aflate în diferite grade de jurisdicție, din care 10 hotărâri definitive, față de 28 de persoane.
Câteva exemple de persoane cercetate pentru corupție au fost la Postul de Poliție Grivița, un caz la Penitenciar, la Postul de Poliție Coșereni, IPJ – Ordine Publică, dar și un lucrător de la jandarmerie (care în prezent nu mai lucrează în sistem) pentru trafic de influență, subofițer care a cerut o sumă de bani unei persoane pentru a interveni la o societate de pază să fie angajată.
Anul trecut au existat și cinci desistări, adică polițiști care au denunțat intenția de a fi implicați în fapte de corupție, respectiv un agent de la Poliția Transporturi, de la Postul de Poliție Grivița, Urziceni, dar și un lucrător al Ministerului care și-a denunțat colegul. Totodată, au existat cinci acțiuni de prindere în flagrant, în urma cărora șase persoane au fost prinse.
Prevenirea faptelor de corupție a constituit un obiectiv important al activității Serviciului, în vederea reducerii și prevenirii fenomenului corupției în structurile ialomițene ale ministerului.
Astfel, Serviciul Anticorupție Ialomița a desfășurat 39 de activități de informare cu caracter preventiv, la care au participat peste 700 de lucrători MAI, dar și 14 instruiri.
Activitățile de prevenire au fost mult mai multe și s-au desfășurat în colaborare și cu alte instituții externe MAI, respectiv școli, licee, primării, asociații. De asemenea, Ialomița a fost unul dintre cele cinci județe desemnate pentru a desfășura proiectul “Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine”, un proiect cu impact pozitiv în rândul cetățenilor. Acest proiect a avut ca scop creşterea gradului de informare a publicului, în mod deosebit al tinerilor, pentru cunoaşterea faptelor de corupţie. Pentru parcurgerea etapelor din proiect, au fost desfăşurate activităţi de informare preventivă cu 378 de elevi ai claselor IX-XII din 11 licee ialomiţene şi cu 28 voluntari ai Asociaţiei ,,Tineri pentru Tineri” Ialomiţa. O parte dintre elevi au sprijinit reprezentanții serviciului anticorupție la diseminarea materialelor promoţionale cu ocazia zilei D.G.A din 30 mai, au participat la activităţile desfăşurate cu ocazia amplasării LABIRINTULUI ANTICORUPŢIE la Slobozia şi, de asemenea, au participat la aniversarea Zilei Internaţionale Anticorupţie în data de 9 decembrie, la Bucureşti, la Centrul Cultural al MAI, unde au susţinut un program artistic.
Trebuie menționat și faptul că anul trecut au fost primite 7 petiții, dintre acestea una a fost transformată în dosar penal, patru au fost clasate, iar două au fost direcționate către alte instituții. De asemenea, la TELVERDE 0800.806.806, 4 apeluri au fost direcționate către DGA, una dintre sesizări transformându-se în dosar penal, alte trei fiind clasate.
Mai spunem doar că anul trecut s-a încercat, prin Ordonanța 59, extinderea competențelor DGA, însă în final nu a intrat în vigoare. Astfel că, DGA va lucra efectiv numai pe ceea ce înseamnă fapte de corupție în rândul lucrătorilor MAI, celelalte, din zona sănătății, penitenciarelor, învățământ, vor fi cercetate de alte structuri.