Tezaurul monetar de argint de la Borănești, expus în Muzeul Drents din Țările de Jos, a revenit acasă, la Muzeul Județean Ialomița
Permanența locuirii într-un areal geografic, ca vector al unei deveniri istorice în ceea ce înseamnă dezvoltarea unei civilizații timp de sute de ani, din generație în generație, din epocă în epocă, este atestată de vestigii scoase la lumină prin truda arheologilor sau în urma unor descoperiri întâmplătoare, urmate însă de analize științifice riguroase, care să le plaseze într-un spațiu temporal-istoric și să genereze concluzii despre modul de viață al comunităților de atunci.
Pe acest traiect se înscrie Tezarul monetar de argint de la Borănești, expus din iulie 2024 până în ianuarie 2025 la expoziția internațională „Dacia! Regatul aurului și argintului”, găzduită de Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos (Olanda) și care a revenit acasă, la Muzeul Județean Ialomița, în cursul acestei săptămâni. Tezaurul, alcătuit dintr-un număr de 84 de monede, drahme și tetradrahme elenistice din secolele IV-III î. Hr., s-a bucurat de un număr de peste 80.000 de vizitatori în cele șase luni de expunere la Drents.
Acest tezaur a fost practic un „martor” tăcut al evenimentul trist care a avut loc cu trei săptămâni în urmă, când au fost furate celebrul coif de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur. Din fericire pentru patrimoniul cultural ialomițean.
Pe de altă parte însă, cele 84 monede de argint vor fi expuse, de săptămâna viitoare, ca parte a expoziției permanente a Muzeului Județean Ialomița – „Tezaure Ialomițene”, o adevărată panoplie a tot ce are mai valoros instituția noastră în colecțiile sale: Etnografie, Arheologie, Artă, Istorie Modernă și Contemporană, Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru.
Amintim faptul că tezaurul a fost scos la lumină întâmplător în vara anului 1989, așa cum arată arheologii Elena Rențea și Gheorghe Poenaru Bordea într-un articol de specialitate: „tezaurul … a fost descoperit de doi copii … și predat autorităților locale din comuna Borănești. După o călătorie din post în post de poliție, de la Coșereni la Urziceni și Slobozia, monedele au fost predate Muzeului Județean Ialomița în 1990”.
Referitor la participarea la expoziția internatională „Dacia! Regatul aurului și argintului” din Țările de Jos, managerul Muzeului Județean Ialomița, dr. Florin Vlad, a declarat că „instituția noastră nu este la primul astfel de proiect cultural de nivel european și nu numai. Piese din categoria tezaur a colecției noastre arheologice au mai participat la expoziții în China, Japonia, Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Germania și acum în Olanda. A fost o onoare și o mândrie pentru noi că am făcut parte din această gală a muzeelor județene, regionale și naționale din țară, prezente la acest demers expozițional internațional!”
(Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița)