Tehnologia viitorului, prezentată la Slobozia
Salonul de Tehnologii, Echipamente pentru Energii Regenerabile & Salonul de Construcţii şi Arhitectură 2014
Miercuri, 28 mai, la Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozi, a a avut loc deschiderea oficială a manifestării expoziţionale “Salonul de Tehnologii, Echipamente pentru Energii Regenerabile & Salonul de Construcţii şi Arhitectură 2014”, ediția a XVII-a.
Ediția din acest an a reunit, pe lângă asociații din domeniu, centre de informare, societăți de asigurare sau instituții publice, și societăți de construcții, de vopsele, dar în special companii cu obiectul de activitate legat de realizarea unor sisteme de încălzire cu peleți sau diverse deșeuri, ori sisteme de încălzire-răcire cu pompe de căldură geotermală.
„Avem, ca și în alți ani, mai mulți expozanți, atât din județ cât și din afara lui, avem o zi dedicată seminariilor, avem producători și comercianți locali, constructori. Salutăm în mod deosebit prezența firmei EcoHornet, care realizează echipamente de încălzire a locuințelor, spațiilor, halelor industriale, materia primă fiind peleții sau resturi care rezultă din activități productive”, spunea președintele Camerei de Comerț Ialomița, Nicolae Stanca.
Este binecunoscut că, în România, utilizarea biomasei pentru încălzire deși este o opțiune, nu a fost o prioritate. Începe ușor, ușor să facă pași importanți, chiar dacă birocrația, încă excesivă, face ca realizarea unor astfel de investiții să fie greoaie și prea costisitoare. Sunt, însă, și oameni care înțeleg că o investiție în astfel de sisteme se va amortiza în scurt timp, iar în viitor costurile de încălzire vor fi extrem de reduse.
Iuliean Horneț, inventatorul tehnologiei de ardere a biomasei sub formă de peleți fabricați din resturi, gunoaie, deșeuri și inventatorul echipamentelor care folosesc această tehnologie de ardere, a prezentat pe scurt invenția sa, singura în lume care face arderea prin incinerarea directă a deșeurilor, o ardere eficientă, dar mai ales ecologică.
Tehnologia EcoHornet arde peleți fabricați din „tot ce arde” (resturi vegetale, agricole, forestiere, tocătură lemnoasă, în special lemn degradat și uscat etc), astfel că producerea energiei termice poate deveni mai accesibilă și mai atractivă.
„Îmi doresc să fac din județul Ialomița un județ verde, voi susține autoritățile în acest sens, pentru că această tehnologie va crea și locuri de muncă. În plus, această tehnologie va conduce și la ecologizarea întregului județ, deoarece aceste deșeuri pot fi strânse, depozitate în saci și folosi ulterior pentru o perioadă lungă de timp”, spunea acesta.
Vineri, 30 mai, în cadrul manifestării “Ziua Surselor regenerabile de energie”, a avut loc seminarul “REGEOCITIES – Sistemele de încălzire cu pompe de căldură geotermale, comunicări, prezentări, demonstraţii practice, dar și discuții legate de reglementarea la nivel local şi regional.