Târg de joburi pentru persoanele cu dizabilități. Puțini angajatori, mulți solicitanți
Federaţia O.N.P.H.R. (Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România) a organizat, prin Biroul Unic Slobozia de angajare a persoanelor cu dizabilităţi, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomița, Târgul de Joburi pentru Persoane cu Dizabilităţi din Regiunea Sud- Muntenia.
Evenimentul a avut loc vineri, 2 noiembrie, începând cu ora 09.00, la Sediul Biroului Unic de Angajare Slobozia (sediul D.G.A.S.P.C. Ialomiţa). La eveniment au fost invitaţi peste 30 de agenţi economici care să îşi prezinte oferta de locuri de muncă disponibilă pentru persoane cu dizabilităţi, însă numai șapte au confirmat participarea. Deși această acțiune este la început de drum, iar angajatorii nu s-au înghesuit, persoanele cu diverse handicapuri au venit de la primele ore ale dimineții pentru a-și găsi un loc de muncă. Angajatorii nu au venit cu o ofertă anume de locuri de muncă. În urma discuțiilor purtate cu persoanele cu handicap, ofertele acestora au fost adaptate în funcție de posibilități și nevoi.
„Prin acest proiect ne dorim să contribuim la integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. În primul rând, oferim servicii de informare, consiliere, orientare vocaţională şi mai ales mediere pe piaţa muncii, prin intermediul Birourilor Unice de angajare pentru persoane cu dizabilităţi şi, în al doilea rând, am gândit o serie de măsuri complementare care să contribuie la angajarea persoanelor cu dizabilităţi. Mă refer atât la campanii de conştientizare şi informare pentru angajatori, la zile de informare pentru companii şi, mai ales, la târguri de joburi care să aducă faţă în faţă angajatorii şi persoanele cu dizabilităţi, declară Silvia Ursu, specialist comunicare în cadrul Federaţiei O.N.P.H.R.
Trebuie spus că angajatorii beneficiază de anumite facilități în urma angajării unei persoane cu handicap, respectiv o subvenționare timp de un an, la nivelul indicatorului de referință social lunar, condiția aplicată angajatorului fiind de păstrare a raporturilor de muncă timp de doi ani, iar angajatului să lucreze timp de opt ore. Chiar dacă sunt posibile anumite probleme rezultate în urma acestor condiționări, persoanele cu handicap care nu beneficiază de pensie au acum o șansă, și anume aceea de a se integra în societate.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „RES – Rețeaua de Economie Socială, premise pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”, ID 56705, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul „RES” are ca obiectiv major crearea unei Rețele de Economie Socială care va sprijini angajarea persoanelor cu dizabilități și va oferi consultanță pentru înființarea de cooperative sociale.
Astfel, proiectul oferă oportunități pentru participarea persoanelor cu dizabilități pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, contribuind în același timp și la îmbunătățirea cadrului instituțional și legislativ.