„Târg de Joburi” desfășurat în cadrul proiectului SOFT Slobozia „Un oraș mai frumos pentru tine”
Joi, 7 decembrie, la Hotelul Select din Slobozia, s-a desfășurat un „Târg de Joburi”, eveniment organizat de Amaryllis Agrotour Srl, în cadrul proiectului SOFT Slobozia „Un oraș mai frumos pentru tine”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau care au vrut să își schimbe cariera au avut posibilitatea participării la târgul de joburi unde, pe lângă interacțiuni directe cu reprezentanții companiilor prezente, care le-au dezvoltat abilitățile de comunicare și prezentare, au putut alege din zecile de locuri de muncă oferite, din diverse domenii, în funcție de calificările fiecăreia.
Proiectul SOFT Slobozia „Un oraș mai frumos pentru tine” este unul complex, cu multe activități, atât pe zona de educație și formare, sănătate, infrastructură, inserție pe piața muncii, cât și pe componentele de cultură și activități recreative, toate acestea mobilizând comunitatea și implicând-o în dezvoltarea municipiului Slobozia.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică pentru mai mult de 1.000 de beneficiari, cu efecte asupra reducerii numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Conform datelor furnizate în cadrul Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei (2014-2020), unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient. În același timp, o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani. O treime din populație este afectată de deprivare materială severă, neputându-și permite să achiziționeze articolele considerate dezirabile sau necesare pentru a duce un trai decent.
În acest sens, proiectul „SOFT – Slobozia, un Oraș mai Frumos pentru Tine” aduce în prim-plan problemele identificate la nivelul comunității marginalizate din municipiul Slobozia, iar Strategia de dezvoltare locală prezintă caracteristicile localității, o analiză amplă a resurselor și oportunităților municipiului, cât și soluții pentru îmbunatățirea calității vieții, în special în zonele defavorizate.
„Grupul țintă înseamnă 1.134 de persoane, din care 462 de copii, copii care provin din familii vulnerabile, însemnând, de principiu, că au un venit sub 1.165 de lei pe membru de familie. Evident că există la nivelul municipiului Slobozia niște cartiere, cum este, de exemplu, cartierul Bora și pentru care noi am cerut finanțare de la Comisia Europeană, iar proiectul se duce mai mult către cei din cartierul Bora. Este un proiect integrat, care a presupus pe de o parte investiții în acest cartier, iar dacă veți merge acolo veți vedea că se construiește un cartier nou de case, s-a făcut un parc, s-au asfaltat drumurile, se construiește o cantină socială. Ideea a fost aceea de a prelua întreaga familie, bunici, părinți, copii, și să intervenim asupra acesteia. Astfel, bunicii au fost implicați în activități sociale, părinții au fost implicați în cursuri de calificare, consiliere în carieră, astfel încât să le putem oferi o șansă de a identifica și a-și găsi un loc de muncă, iar astăzi, aici, se încheie o etapă de identificare și găsire a unor locuri de muncă la nivelul municipiului Slobozia, iar despre copii, aceștia au fost la activități de Afterschool și merg și în excursii la munte, plătite în cadrul proiectului. De exemplu, în acest weekend, 100 de copii urmează să meargă la munte pentru a se bucura de zăpadă. Am încercat, pe cât posibil, să sprijinim toate categoriile, lucrurile s-au făcut cu implicarea tuturor părților, inclusiv a autorităților publice locale, a Direcției de Asistență Socială, a unor ONG-uri, precum Crucea Roșie Ialomița, a altor ONG-uri pe care le avem la nivel național și care au venit aici și au încercat să sprijine, pe bucățica lor de competență, și încercăm în continuare să sprijinim comunitatea din Slobozia. (…) În ceea ce privește târgul de joburi, încercăm și reușim să atragem pe de o parte persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă și pe de altă parte angajatorii”, a declarat managerul de proiect, Valentin Dimon.
Locurile de muncă oferite sunt extrem de ofertante, mai ales că în cadrul acestui proiect au fost desfășurate și cursuri de calificare sau recunoașteri de competențe profesionale pe foarte multe domenii, de la paznic, tractorist, până la lucrători în zona IT sau lucrători în cultura plantelor.
Evenimentul se adresează persoanelor înscrise în grupul țintă al proiectului, dar și comunității locale.
„Noi încercăm să punem persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă la aceeași masă cu angajatorii. Este important chiar și exercițiul în sine. Faptul că reușim să-i aducem la un târg de joburi este o realizare. Nu ne așteptăm la minuni, nu ne mințim, ne așteptăm în schimb să ameliorăm un pic din gândirea a ceea ce se întâmplă și să arătăm că se poate. Nu ne așteptăm ca în urma târgurilor de joburi să se angajeze 200 de oameni. Mi-aș dori, dar dacă și unul, doi, cinci și-au găsit un loc de muncă, înseamnă că am salvat cinci familii în spatele lor. Pentru mine, satisfacția este a acelor familii care vor fi mai liniștite știind că în curând vor avea un venit constant, o siguranță a zilei de mâine. (…) Noi lucrăm cu persoane din grupul țintă care nu au avut niciodată o carte de muncă. Și au 30-40 de ani. (…) Mai sunt și alte categorii de persoane care nu vor să se angajeze din diverse motive. (…) Este o muncă de la om la om. Am făcut echipă cu fiecare om din acest proiect pentru a găsi soluții cât mai bune”, a adăugat acesta.
Contractul de finanțare a acestui proiect a fost semnat în septembrie 2022, activitățile derulate fiind foarte importante pentru comunitate. Proiectul se va încheia la finalul lunii decembrie 2023.
Printre activitățile din acest proiect s-au numărat și campania „Frigiderul comunitar”, unde se donează alimente pentru persoanele vulnerabile, activități legate de servicii medicale, afterschool, cursuri de igienă, de dezvoltare personală, cursuri gratuite de competențe digitale, de lucrător comercial, de ajutor bucătar, organizate de Formare Profesională Plus SRL, activități interactive și distractive, târgul de locuri de muncă, totul pentru creșterea accesului și participării pe piața muncii a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, creșterea accesului la servicii de sănătate și îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor aflate în risc, îmbunătățirea imaginii publice a zonelor urbane marginalizate, creșterea șanselor de angajare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, sporirea gradului de informare despre piața muncii și selectarea candidaților care corespund cerințelor angajatorilor.
„Am reușit inclusiv să dăm consultații medicale gratuite, prin Crucea Roșie, salvând chiar viața unor persoane. Am întâlnit persoane care nu au mai mers la un consult medical general de peste 10 ani. (…) Dacă salvăm măcar o viață, pentru noi contează. Chiar vrem să continuăm pe zona aceasta de sănătate cu alte proiecte, pentru că este necesar”, a conchis managerul de proiect Valentin Dimon.