Ialomița: Țânțarii, marea problemă. „Faceți ceva, ne mănâncă de vii”, reclamă oamenii. Autoritățile locale caută soluții.
Reprezentanții localităților riverane brațului Borcea al Dunării și ai orașului Amara au solicitat luni, 27 iunie, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița, sprijin pentru efectuarea operațiunilor de dezinsecție în localitățile afectate de invazia țânțarilor.
Doleanțele lor, prezentate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au avut și răspuns, ajutorul financiar urmând să vină de la Consiliul Județean Ialomița.
În ultima perioadă, reclamațiile cetățenilor au explodat cu privire la aceste insecte, mai multe ca niciodată, și la inutilitatea tratamentelor aplicate pentru combaterea acestora. Oamenii sunt disperați, iar autoritățile par depășite, substanțele insecticide autorizate de Ministerul Sănătății fiind aproape lipsite de eficiență, unele dintre ele, în special fum insecticid, degajat cu ajutorul atomizoarelor, chiar dacă se susține că ar fi eficiente contra țânțarilor, produc disconfort locuitorilor, mai ales celor cu probleme respiratorii.
Fie că este vorba despre Fetești, Făcăeni sau Stelnica, ori Slobozia, Ciulnița, Amara, ori în alte localități sau județe, situația este aceeași. Ploile din ultima perioadă, alternate cu temperaturile ridicate, au condus la creșterea vegetației, la formarea de bălți, iar țânțarii au găsit condițiile perfecte să se înmulțească.
Reprezentanți ai Direcțiilor de Administrare a Domeniului Public din mai multe orașe, susțin că astfel de tratamente, aplicate fie de la sol sau din aer, nu vor avea eficiență atât timp cât subsolurile blocurilor nu sunt curățate, vegetația nu este îngrijită periodic, iar vremea să fie propice.
Până la combaterea lor, oamenii nu au altă cale decât să se apere cu tot felul de produse anti-țânțari, de la spray-uri, creme, brățări, tot felul de soluții naturiste și până la plase la geamuri, aparate sau îmbrăcăminte care să acopere tot corpul. Să nu uităm că țânțarii sunt atrași de transpirație, căldură, mirosul corpului, lumină, de dioxidul de carbon din respirație, de culoarea neagră și de parfumuri…
În plus, țânțarii se înmulțesc în locuri unde sunt bălți, mlaștini, apă stătută, cum găsim în subsolurile blocurilor, acolo unde sunt spații verzi neîngrijite. Așadar, dacă nu se începe de la sursă, nu vom scăpa curând de aceste insecte supărătoare.
Iar țânțarii reprezintă doar o parte a problemei, dar cea mai agasantă. Să nu uităm de căpușe, purici, ploșnițe, păianjeni, muște, molii, viespi, gândaci, furnici, toate fiind specii vectoare de agenți patogeni care pot produce boli sau sunt generatoare de disconfort. Și este doar începutul verii…